Pagina Verde. EcoNews ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.11.2022

♦ Retailerul de bricolaj Leroy Merlin a introdus în colecţia de produse şi decoraţiuni dedicate sărbătorilor de iarnă o gamă de iluminat cu consum redus de energie.

♦ Reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR din Comisia de mediu a Camerei Deputaţilor au votat dezincriminarea arderilor ilegale de deşeuri, prin adoptarea unui amendament la Legea de aprobare a Ordonanţei 92, care incrimina penal aceste acţiuni. Ca reacţie, ONG-ul de mediu Ecopolis, care documentează de trei ani fenomenul, a solicitat eliminarea amendamentului şi incriminarea arderilor ilegale de deşeuri.

♦ Hotelul Radisson Blu Bucureşti, care foloseşte energie electrică 100% regenerabilă, a investit în ultimele luni 2,1 milioane de euro în instalarea de echipamente şi soluţii tehnologice care permit optimizarea consumului de resurse şi energie. Angajamentele de sustenabilitate ale grupului hotelier presupun atingerea pragului de emisii zero net până în 2050 la nivel mondial.

♦ Producătorul de materiale de construcţii Holcim România dezvoltă de pe 1 septembrie 2022 un parc fotovoltaic în fabrica de ciment din Aleşd, judeţul Bihor, proiect cofinanţat în cadrul „Programului pentru energie în România“, prin Innovation Norway în calitate de operator de program. Obiectivul proiectului constă în implementarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de aproximativ 0.999 MW cu scopul producerii de energie electrică din surse regenerabile, reducând astfel necesarul de energie electrică din surse convenţionale.

♦ Producătorul de medicamente Zentiva a finalizat un proiect pentru producţia de energie electrică prin panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 200 kW. Sistemul va asigura 10% din consumul de energie al fabricii de medicamente generice Labormed.

♦ Philips România şi Asociaţia Viitor Plus au plantat peste 8.000 de copaci în judeţele Dolj şi Prahova, în localităţile Dobroteşti şi Gherghiţa, pe două terenuri aflate în curs de deşertificare.

♦ Dezvoltatorul imobiliar River Development instalează o centrală electrică fotovoltaică pentru generarea de energie verde, cu o investiţie totală de peste un milion de euro. Proiectul are ca termen de finalizare luna mai 2023 şi, pentru început, va asigura o parte din alimentarea cu energie electrică a clădirilor Paris, Berlin şi Bruxelles din ansamblul de birouri Sema Parc din Bucureşti.

♦ Cehii care deţin supermarketul online Sezamo au derulat campania Green Friday Sezamo, un program care a avut ca scop evitarea risipei alimentare. Iniţiativa Sezamo a cuprins reduceri între 20% şi 90% pentru produsele din categoria Save the food şi de până la 40% pentru categoriile de tip supermarket.