Încercând să scape de gazul rusesc, UE devine dependentă de panourile solare din China: importurile din afara blocului au ajuns la 11 mld. euro, iar 90% sunt made in China. În 2021, panourile solare făcute în China, cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia globală, timp în care producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8%

Autor: Roxana Petrescu 30.11.2022

În cursa pentru a scăpa de gazul rusesc, care a stat la baza construcţiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufundă într-o nouă dependenţă, cea de panouri solare made in China.

Anul trecut, UE a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2020, arată cel mai recent raport al Eurostat. Această creştere semnificativă a valorii are mai mulţi factori. Pe de o parte costurile de producţie au crescut foarte mult, iar pe de altă parte cererea din zona europeană a explodat, energia solară fiind principala strategie aplicată în scopul tranziţiei energetice.

Tot Eurostat arată că 89% din valoarea acestor importuri s-au dus spre China, cel mai mare jucător de pe scena globală a energiei solară, care, paradoxal, este şi cel mai mare poluator la nivel global.