Rata NPL a coborât după 9 luni din 2022 la 2,8%. Probleme pot apărea în perspectivă dacă unii debitori afectaţi de impactul economic negativ al inflaţiei, de creşterea puternică a preţurilor şi a ratelor bancare, nu reuşesc să reia plata creditelor

Autor: Claudia Medrega 01.12.2022

♦ Ca şi în celelalte crize economice, şi în nou context economic -caracterizat de creşterea inflaţiei, majorarea ratelor bancare şi încetinirea economiei anticipată pentru 2023 - pot să se înmulţească insolvenţele şi disponibilizările, cu impact asupra creşterii ratei NPL în perspectivă ♦ Consultanţii fiscali au început să avertizeze că înrăutăţirea climatului economic a generat creşterea riscului de credit şi va duce la deteriorarea calităţii portofoliilor de credite.

Rata medie a creditelor neperfor­mante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc era la finalul primelor 9 luni din 2022 sub nivelul de 3% din total împrumuturi, potrivit datelor BNR.

Conform celor mai recente statistici disponibile, în septembrie 2022 rata NPL a coborât la 2,82%, cel mai scăzut nivel din acest an, dar şi din ultimul deceniu.