ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Apartamentele de lux s-au scumpit şi randamentele lor au scăzut

Autor: Bogdan Alecu 30.11.2022

Achiziţia de proprietăţi gene­ratoare de venituri reprezintă o opţiune din ce în ce mai apreciată de investitorii privaţi români sau străini pentru a-şi plasa banii, investitori care până în urmă cu câţiva ani erau interesaţi cu precădere de sectorul rezidenţial, unde ţinteau achiziţia de proprietăţi „trofeu“. Apetitul acestora este pentru pentru toate segmentele de piaţă - birouri, retail, industrial, hotelier, iar bugetele alocate pot porni de la 2-3 milioane de euro pentru o proprietate, dar pot depăşi şi 10-15 milioane de euro, în funcţie de produs.

„Investitorii vor în continuare şi apartamente, este una dintre investiţiile importante pentru jucătorii locali, dar am simţit o schimbare a abordării deoarece mizează pe o diversificare a portofoliilor. O mare parte dintre investitorii locali şi străini au alocat bani pentru investiţii în spaţii comerciale, clădiri mici de birouri care necesită investiţii şi care ulterior au fost modernizate şi închiriate. Apartamentele prime au înregistrat creşteri semnificative de preţ şi o scădere a randamentelor, iar alte sectoare imobiliare au devenit mai atractive. Investitorii privaţi au considerat că este benefic să facă alte plasamente“, a spus Mihaela Pană, partner Residential Agency Cush­man & Wakefield Echinox în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Pentru mult timp, rezidenţialele premium şi de lux au reprezentat pentru aceşti investitori aproape singurul tip de plasament pe piaţa imobiliară datorită randamentelor ridicate pe care le generau, însă pe fondul creşterii preţurilor cu un ritm superior faţă de cel de majorare a chiriilor, randamentele s-au diminuat. În acelaşi timp, evoluţia pieţei a dus la apariţia unor clase de active mai atractive din punct de vedere investiţional prin prisma câştigurilor pe care le pot oferi.

„Randamentele la apartamente «prime» variază între 4-6 procente dar investiţiile pentru aceste pro­prie­tăţi aveau o dublă direcţie - erau achiziţionate pentru generare de venituri dar şi pentru conservarea va­lorii în timp. Preţurile cresc ca valoare în timp“, a explicat Mihaela Pană.

Aceşti investitori în general nu au nevoie de finanţare, dispunând de lichidităţi, şi investesc atât în produse care generează venituri imediat, cât şi în proiecte care prin investiţii pot deveni active aducătoare de venituri. Vorbim aici de spaţii comerciale, diverse clădiri care pot fi modernizate, refurbisate şi apoi închiriate ca birouri, clădiri de birouri mai vechi, dar amplasate în zone ultracentrale şi centrale şi care prin investiţii pot fi aduse la standarde moderne.

Investitorii privaţi acţionează fie în nume propriu, fie se asociază în fonduri de investiţii private pentru a achiziţiona produse diverse şi mai valoroase.

Piaţa locală oferă un număr mult mai mare de astfel de produse şi care ar putea atrage aceşti investitori, comparativ cu numărul activelor disponibile la vânzare pentru investitori şi fonduri instituţionale, şi de aceea credem că vom vedea în perioada următoare mai multe tranzacţii, fapt care va contribui la lichidizarea pieţei de investiţii imobiliare în general.