Vremuri grele pentru afacerile mici. Răpuşi de costuri, micii antreprenori ies din business: „Este o luptă nevăzută în spate, îi apreciem pe toţi cei care reuşesc. Continuaţi să cumpăraţi local!“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 04.12.2022

♦ La Prăvălescu, băcănia cu produse alimentare tradiţionale, amplasată în zona Pieţei Romane, s-a închis după şase ani de activitate ♦ O altă închidere recentă este cea a brutăriei Rue du Pain din Floreasca, o afacere care a copt şi a vândut ultimele pâini pe 8 iulie 2022, după 13 ani de la deschidere, potrivit unei postări de pe Facebook ♦ „Pa, librărie! Asteroidul rămâne, vânzarea de cărţi nu.“ Acesta a fost mesajul care a anunţat închiderea librăriei Asteroidul B612 din Cotroceni ♦ Brandul de modă pentru copii Cajuki, cu activitate de distribuţie a unor branduri premium de profil, este o dispariţie în plus de pe scena micilor businessuri locale.

Asteroidul B612, Cajuki, Mamanoua, La Prăvălescu, Rue du Pain – sunt numai câteva dintre businessurile mici, create de antreprenori locali, care şi-au anunţat în ultimele luni încetarea activităţii. După ce economia dusese apetitul antreprenorial pe noi culmi în anii 2018-2019, pandemia a venit să frâneze uşor acest entuziasm, pe care aveau să-l tempereze şi mai mult începerea războiului din Ucraina, creşterile galopante ale preţurilor cu energia şi, în cascadă, cu toate celelalte utilităţi şi produse. Răpuşi de toate aceste poveri, unii antreprenori au ajuns în punctul în care au ales să închidă tot ceea ce construiseră în ani de muncă.

„Businessul a fost în creştere constantă până la începutul anului 2022, dar din martie, imediat după ce a debutat războiul, a început să scadă abrupt. Pe la sfârşitul verii, după ce am făcut nişte analize şi am văzut că cifrele sunt tot în scădere, am ajuns la concluzia că trebuia să vindem şi alte produse în afară de cărţi, ceea ce eu nu mi-am dorit să fac. Au crescut toate preţurile – la energie, la hârtie, la transport, a fost un mix de factori care au dus la decizia de a închide librăria“, spune Ana Sipciu, fondatoarea librăriei pentru copii Asteroidul B612 din zona Cotroceni din Bucureşti.