Secretarul de Stat american, Antony Blinken, la Bucureşti: Putin vrea să distrugă sprijinul Occidentului pentru Ucraina, dar nu va reuşi

Autor: Mihai Draghici 30.11.2022

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să distrugă susţinerea oferită de Occident Ucrainei, prin creşterea costurilor la nivel internaţional, în special în Europa, dar miniştrii de Externe din NATO au reafirmat poziţia unitară, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Reuniunea NATO a avut loc într-un moment critic. Ucraina a reuşit să menţină progresele pe câmpul de luptă, dar preşedintele Vladimir Putin îşi varsă mânia şi intensifică atacurile asupra populaţiei civile din Ucraina. În ultimele câteva săptămâni, Rusia a bombardat mai mult de o treime din sistemul energetic ucrainean, aducând milioane de oameni în frig şi în întuneric în condiţiile instalării temperaturilor de îngheţ. (...) Aceste acţiuni brutale asupra poporului ucrainean sunt barbare", a declarat Antony Blinken, conform agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din statele NATO, desfăşurată la Bucureşti.

"Avem o perspectivă clară asupra iernii dificile care urmează. Cunoaştem modul de lucru al preşedintelui Putin. Vrea să îi îngheţe şi să îi înfometeze pe ucraineni, să îi forţeze să îşi abandoneze casele, să forţeze majorarea preţurilor la energie, alimente şi alte utilităţi nu doar în Europa, ci în întreaga lume, iar apoi să scindeze coaliţia noastră. Preşedintele Putin crede că dacă va putea creşte suficient de mult costurile, lumea va abandona Ucraina, că o va lăsa să se apere singură. Strategia lui nu a funcţionat şi nu va funcţiona. Vom vontinua să îi arătăm că se înşeală. Acesta este mesajul puternic şi clar pe care l-am auzit de la toate ţările reunite aici la Bucureşti", a precizat Antony Blinken.

"Ştim că susţinerea Ucrainei înseamnă costuri dificile, mai ales pentru aliaţii europeni, dar costurile lipsei de acţiuni ar fi mult mai mari. A ceda în faţa agresiunii ruse, acceptarea tentativelor îndrăzneţe de reconfigurare a frontierelor prin forţă, de a destrăma poziţia noastră care ne-a sporit securitatea, aceste lucruri ar avea repercusiuni nu doar în Europa, ci în întreaga lume. Prin urmare, mesajul reuniunii noastre este acesta: determinarea noastră colectivă de a susţine Ucraina este şi va continua să fie foarte puternică, acum, pe parcursul iernii şi cât va fi necesar pentru ca Ucraina să reuşească. Vom menţine şi vom intensifica asistenţa în materie de securitate, susţinerea economică şi umanitară pentru Ucraina", a subliniat Blinken.