Piaţa chiriilor explodează după ce oamenii renunţă la achiziţii de case din cauza scumpirii dramatice a creditelor ipotecare

Autor: Catalina Apostoiu 30.11.2022

În timp ce impactul majorării dobân­zilor asupra achiziţiilor de locuinţe la nivel mondial devine din ce în ce mai clar, mai puţină atenţie s-a acordat modului în care scumpirea creditului afectează piaţa chiriilor.

În Marea Britanie, dobânzile creditelor ipotecare au urcat cu mult peste 6%, un nivel nemaiînregistrat din 2008, adăugând sute de lire sterline ratelor creditelor şi provo­când o prăbuşire a cererii, notează The Guardian.

Scumpirea creditului îi ţine departe pe mulţi cumpărători care analizează achiziţii de locuinţe pentru prima dată, aceştia reorien­tându-se astfel către închirieri în speranţa că dobânzile vor scădea anul viitor şi provocând competiţie intensă pe piaţa chiriilor. În întregul regat, chiriaşii sunt nevoiţi să facă eforturi extraordinare pentru a obţine o cameră. Un sondaj recent arată că o cincime au ajuns să plă­tească în septembrie în avans chiria pe mai multe luni, în timp ce altă cin­cime au fost nevoiţi practic să liciteze peste preţul cerut, potrivit CNN.

În Irlanda, piaţa proprietăţilor de închiriat resimte cea mai mare presiune din istorie, scrie Bloomberg. Chiriile au crescut în trimestrul trei cu 14% în medie faţă de anul trecut, cea mai mare creştere din 2005.

În Elveţia, aproape jumătate din chiriaşi s-ar putea confrunta cu scumpiri semnificative ale chiriilor, estimează Zürich Kantonalbank (ZKB), acestea putând urca cu până la 15% în următorii cinci ani, relatează Blick.

Ratele scăzute şi în declin ale neocupării locuinţelor din Elveţia le conferă de asemenea proprietarilor un avantaj când vine vorba de stabilirea nivelurilor chiriilor.

În Noua Zeelandă, preţurile chiriilor au revenit la niveluri record, conform rnz.co.nz.

Creşterea a venit în pofida ofertei excedentare de proprietăţi de închiriat de pe piaţă.

Şi în SUA din ce în ce mai mulţi oameni aşteaptă scăderea dobânzilor pentru a achiziţiona o locuinţă, hotărând în schimb să închirieze, notează The Wall Street Journal.

La nivel naţional, chiria medie pentru un apartament cu două camere se situa în octombrie la 1.832 de dolari, cu 9,2% mai mult decât cu un an în urmă, un avans care a urmat unor creşteri de două cifre timp de 12 luni consecutive, potrivit Time.

„Este o consecinţă anormală a luptei împotriva inflaţiei“, spune Jeff Tucker, economist la Zillow. „Fed-ul a înăsprit politica monetară, iar oamenii au început să compare costurile achiziţiei unei locuinţe cu cele ale închirierii uneia“.

Fortune arată că americanii sunt nevoiţi să muncească în plus 6 ore pe lună pentru a-şi permite chiriile aflate în creştere puternică.


În Marea Britanie, dobânzile creditelor ipotecare au urcat cu mult peste 6%, un nivel nemaiînregistrat din 2008

► În Irlanda, chiriile au crescut în trimestrul trei cu 14% în medie faţă de anul trecut, cea mai mare creştere din 2005

► În SUA, chiria medie pentru un apartament cu două camere se situa în octombrie la 1.832 de dolari, cu 9,2% mai mult decât cu un an în urmă