Reportaj ZF. Timpuri Noi, vremuri vechi: fără apă şi căldură. Politic, suntem în Occident. Dar condiţiile de trai? Mii de blocuri din Bucureşti nu au căldură şi apă caldă. În acelaşi timp, Bucureştiul a găzduit până ieri o reuniune NATO la cel mai înalt nivel, în care se discută inclusiv situaţia Kievului, care stă în frig şi beznă din cauza războiului

Autor: Răzvan Botea 03.12.2022

Dar la Marriott, clădire construită cândva pentru sediul MApN, unde au fost cazaţi delegaţii, e cald La fel în clădirea Casei Poporului, unde au fost reuniunile NATO. Nu şi în cartierele Timpuri Noi sau Colentina.

„O zi istorică pentru diplomaţia ro­mâ­nă şi politica noastră exter­nă”, scrie, pe Facebook, preşe­dintele Kla­us Iohannis, referin­du-se la suita de vizite oficiale la Bu­cureşti.

Prin Timpuri Noi însă şi în general în Bucureşti nu a fost nicio zi istorică. Era o zi obişnuită, fără apă caldă şi căldură. Căldură nu a fost nicicând anul ăsta în zona amintită, dar acum noutatea este şi lipsa apei calde. Pe site-ul Termoe­nergetica, compania municipală care se ocupă de  termoficarea centralizată a Bucureş­tiului, se puteau număra mii de avarii marţi după-amiază.

În vreme ce la Cotroceni şi Palatul Victoria autorităţile primeau vizite oficiale din ţările NATO, locuinţele de pe circa 500 de străzi şi bulevarde din Bucureşti făceau frigul.

„Acum nu ştiu ce să fac, că dacă bag în priză caloriferul electric sigur depăşesc pragul ăla de 255 KW pe lună şi mi se dublează preţul la energie electrică. Căldură şi aşa plătesc degeaba, acum şi apă caldă”, spune un locuitor al sectorului 3, din zona Timpuri Noi.

La unul dintre magazinele din zonă, o femeie la vreo 70 de ani vorbeşte cu vânzătoarea: „Am înţepenit de frig în casă.  Nu poţi să stai nici în pat, înfofolit, că înţepeneşti, nu te mai poţi mişca. Dacă dă geru’, ne găsesc morţi în casă.”

Nu a venit să cumpere nimic, doar să se mai dez­­mor­ţească şi să schimbe o vorbă cu vânză­toarea, amică.

- Dar ce or face de nu dau drumul la căldură?, se întreabă vânzătoarea.

- Nu e, doamnă, nicio avarie, spune femeia în vârstă şi dă verdictul: „Au căldură, dar nu vor să ne dea!”

- Păi da, ca să aibă să dea la ăştia, la fabrici, la firme!, întăreşte vânzătoarea.

Este primul an în care în zonă sunt probleme majore, reiese din discuţiile cu alţi locatari şi aşa se explică şi faptul că vânzătoarea şi clienta sunt de părere că este o chestiune de rea-voinţă. În realitate, lucrătorii Termoenergetica lucrează să remedieze avaria, lucru care s-a şi întâmplat spre seară. Căldura din calorifere însă nu a venit odată cu apa caldă, iar afară erau 5 grade Celsius, cu o minimă a nopţii de 2 grade Celsius.

Termoenergetica nu a răspuns solicitărilor de comentarii ale ZF, până la închiderea ediţiei print.

Compania livrează agent termic pentru circa 560.000 de locuinţe, adică aproximativ 1,2 milioane de locuitori, dar şi pentru aproape 5.000 de instituţii sau agenţi economici. Con­ductele însumează aproape 4.000 de kilometri, dintre care reţeaua primară 954 km.

Cu investiţii reduse până aproape de zero în ultimii 30 de ani, sistemul bucureştean de termoficare va intra în 2023 ciuruit ca după război şi înregistrând avarii zi de zi, cu zile în care 50% din sistemul de termoficare înregistra probleme. Dacă ar fi fost afectaţi 50% dintre consumatorii casnici, ar fi însemnat că peste jumătate de milion de oameni au stat în frig. Datele acestea nu sunt furnizate de Termoenergetica.

La reuniunea de la cel mai înalt nivel a NATO de la Bucureşti, cu prezenţa lui Jens Stoltenberg sau a secretarului de stat american, Anthony Blinken, se discută situaţia Ucrainei, Kievului, care, bombardat de ruşi, stă în frig şi beznă.

Anunţ de oprire a căldurii, care nu a fost niciodată pornită în acest sezon.