După protestele masive din marile oraşe, China face un pas în spate: Beijingul va permite carantina la domiciliu pentru unele persoane infectate cu COVID

Autor: Laura Buciu 01.12.2022

China va permite ca unele persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 să intre în carantină la domiciliu, printre măsurile suplimentare care vor fi anunţate în zilele următoare, au declarat două surse pentru Reuters.

Izolarea la domiciliu pentru persoanele infectate ar reprezenta o schimbare semnificativă în protocoalele de carantină ale Chinei. La începutul acestui an, comunităţi întregi au fost închise, uneori timp de săptămâni, după ce a fost descoperit chiar şi un singur caz pozitiv. Luna trecută, noile reguli de carantină, mai uşoare, au impus doar închiderea clădirilor afectate.

Nu tuturor cazurilor pozitive li se va permite să stea în carantină la domiciliu necondiţionat, a declarat joi una dintre surse pentru Reuters, adăugând că femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi persoanele cu boli cronice se vor califica pentru a se izola la domiciliu.

Contactelor apropiate ale cazurilor li se va permite, de asemenea, să se izoleze la domiciliu dacă mediul lor familial îndeplineşte anumite condiţii, au precizat sursele.

De asemenea, autorităţile vor intensifica testele de antigen pentru noul coronavirus şi vor reduce frecvenţa testelor în masă şi a testelor regulate de acid nucleic, au precizat cele două surse.

Comisia Naţională de Sănătate nu răspuns solicitării de comentarii transmise de Reuters.

Proteste publice împotriva restricţiilor extrem de stricte ale Chinei privind coronavirusul, care includ plasarea cazurilor pozitive în spaţii de carantină centralizate, timp de câteva zile, au izbucnit în unele oraşe chinezeşti, precum Shanghai, Guangzhou şi Beijing, începând din weekend. Demonstraţiile au devenit un spectacol de sfidare publică fără precedent de la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping în 2012. Vicepremierul Sun Chunlan, care supervizează eforturile Chinei de combatere a COVID, a îndemnat miercuri la continuarea „optimizării” politicilor de testare, tratament şi carantină.

Oficialii naţionali din domeniul sănătăţii au declarat săptămâna aceasta că autorităţile vor răspunde „preocupărilor urgente” exprimate de public şi că normele COVID ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcţie de condiţiile unei regiuni.

Proeminentul comentator naţionalist Hu Xijin a declarat miercuri, într-o postare pe reţelele de socializare, că mulţi purtători asimptomatici ai coronavirusului din Beijing se află deja în carantină la domiciliu.