Va deveni India o superputere sau doar o Chină mai mică? Deocamdată caută să profite cât mai mult de noua dezordine mondială. India devine cea mai numeroasă naţiune din lume, una tânără, iar acest lucru înseamnă putere, mai ales când cea mai preţioasă resursă economică este omul

Autor: Bogdan Cojocaru 03.12.2022

Apple a anunţat că va produce telefoanele iPhone 14 în India, ceea ce a fost interpretat ca un semnal clar că gigantul american de tehnologie se îndepărtează cu producţia de China ♦ În anul fiscal încheiat pe 31 martie, exporturile de bunuri ale Indiei au depăşit pentru prima dată 400 de miliarde de dolari, ţinta stabilită de guvern.

Într-un viitor nu prea îndepărtat India va depăşi China la populaţie, ceea ce va avea o însemnătate mai mult decât simbolică. China aspiră la titlul de superputere mondială, ciocnindu-se de SUA, dar îmbătrâneşte.

India devine cea mai numeroasă naţiune din lume, una tânără, iar acest lucru înseamnă putere, mai ales când cea mai preţioasă resursă economică este omul.

Până la această ciocnire a civilizaţiilor, India face progrese în cursa pentru cucerirea spaţiului, viitoarea frontieră a războiului şi a luptei pentru resurse naturale, şi se poziţionează pentru a profita cât mai mult de schimbările din ordinea mondială: ţine aproape Rusia, ţară bogată în energie care şi-a făcut din Occident un duşman prin invadarea Ucrainei, şi i-a locul Chinei ca fabrică a lumii, ceea ce înseamnă atragerea corporaţiilor vestice.

În octombrie, Apple a anunţat că va produce telefoanele iPhone 14 în India, ceea ce a fost interpretat ca un semnal clar că gigantul american de tehnologie se îndepărtează cu producţia de China şi îşi transferă operaţiunile în ţara vecină. Apple asamblează telefoane în India din 2017, dar până acum a fost vorba doar de modele mai vechi. iPhone 14 este cel mai nou model. O astfel de mutare ar putea da un impuls masiv pieţei indiene de smartphone-uri, deja a doua ca mărime din lume după cea chineză, dar arată şi importanţa în creştere a Indiei ca piaţă.

Până la urmă, India este a cincea economie ca mărime a lumii. Din această poziţie, joacă în grupă cu cei mai grei actori ai economiei mondiale.

Din Europa, principalul partener comercial este Germania, cea mai mare economie a continentului. În Europa de Est,  se remarcă în mod special relaţiile comerciale cu Polonia, cea mai mare economie regională. Orientarea pare în direcţia bună.

În anul fiscal încheiat pe 31 martie, exporturile de bunuri ale Indiei au depăşit pentru prima dată 400 de miliarde de dolari, ţinta stabilită de guvern. Recordul anterior a fost de 330 de miliarde de dolari şi a fost atins în 2018-2019. Cu această ocazie, autorităţile au ţinut să evidenţieze că India şi-a depăşit statutul de ţară care exportă în principal materii prime deoarece creşterea vânzărilor în străinătate a fost susţinută de exporturile de utilaje, aparate şi echipamente pentru industrie, electrocasnice şi îmbrăcăminte. Adică produse cu valoare adăugată mare sau chiar din vârf de gamă.

Uniunea Europeană vede deja în India, care exportă totuşi în principal materii prime şi produse petroliere, o alternativă la Rusia şi chiar la China. În discuţiile oficiale de anul acesta, liderii indieni au fost mai deschişi la dialog decât cei chinezi. În aceste condiţii, s-au făcut progrese în negocierile UE-India pentru un acord de comerţ liber şi investiţii.

În cadrul relaţiilor bilaterale, o impor­tanţă deosebită este acordată dezvoltării inteligenţei artificiale. Legăturile cu SUA sunt mai complicate, deoarece India continuă să cumpere energie şi armament din Rusia, un efect al războiului rece în care Washingtonul avea ca aliat în regiune Pakistanul, ţară cu care India se duşmăneşte. Însă SUA par dispuse să accepte aceste legături dacă India poate acţiona ca o contragreutate care să tragă în jos China din ascensiunea sa, după cum explică revista The Diplomat. Comercial, SUA sunt cel mai mare partener al Indiei, iar în 2021 companiile indiene de tehnologie au contribuit cu 40 de miliarde de dolari la PIB-ul american. Aceasta poate fi o bază solidă pentru înteţirea colaborării.

Dar şi Rusia pare să aibă planuri mari cu India. Recent, guvernul de la Moscova s-a lăudat cu creşterea „colosală“ a colaborării cu New Delhi şi a pus accentul pe vânzarea de energie, inclusiv de tehnologie pentru centrale atomice, pe piaţa indiană.

Economic, India are un potenţial uriaş de a creşte. Gautam Adani, preşedintele imperiului Adani Group, considerat cel mai bogat om din Asia, crede că economia indiană ar putea urca pe locul trei mondial până în 2030 şi pe locul doi până în 2050.

El îşi vede deja ţara ca pe o superputere economică şi a vorbit despre forţa cu care creşte antreprenoriatul acolo. A explicat că în 2021, în India a fost înregistrat cel mai rapid ritm de naştere a unicornilor (start-up-uri care cresc foarte mult, depăşind valoarea de un miliard de dolari) din lume – un unicorn la fiecare nouă zile.

Predicţiile pe termen lung sunt cel mai uşor de făcut pentru că nu multă lume le va ţine minte, însă şi alţi economişti cred că India, dacă păstrează direcţia actuală de dezvoltare, poate deveni superputere economică, populaţia numeroasă şi tânără jucând un rol esenţial. Ca un simbol al ascensiunii sale, India a lansat în spaţiu în noiembrie prima rachetă dezvoltată local  - de către un start-up, cum altfel.