Bursă. Capitalizarea cumulată a companiilor din BET, scădere de 11 mld. lei în primele 11 luni din 2022. BVB, Transgaz şi Romgaz, cele mai bune dinamici. Aquila, Purcari şi TeraPlast, la polul opus

Autor: Eduard Ivanovici 04.12.2022

Doar patru companii din 20 înregistrează creşteri anul acesta Nouă societăţi au dinamici mai bune decât evoluţia indicelui principal.

Capitalizarea cumulată a companiilor din com­po­nenţa indicelui BET ajungea la finele lunii noiembrie la 113,6 mi­liarde de lei, în scădere cu 8,9%, sau 11,1 miliarde de lei, faţă de valoarea de la 30 decembrie 2021, adică 124,7 mi­liarde de lei, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG) au fost cele mai performante acţiuni incluse în indicele de referinţă BET în primele 11 luni ale anului, cu randamente de 30,4% pentru operatorul pieţei locale de capital şi 7,6% în cazul transportatorului naţional de gaze naturale.

În continuare, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz şi OMV Petrom – singurul producător local de petrol şi gaze – afişează evoluţii de 2,57%, respectiv 2,07%. OMV Petrom este cea mai mare companie listată la BVB şi totodată cea mai subevaluată societate din BET, cu un multiplu PER (price/earnings ratio) de 2,7x.