Europa rămâne fără doctori. Aproape 7 milioane de oameni din Franţa nu au un medic generalist. În Polonia, spitalele se închid din lipsă de doctori. Anglia duce lipsă de mii de asistente

Autor: Catalina Apostoiu 01.12.2022

♦ Tragedia Europei este că această criză putea fi preîntâmpinată.

Într-o criză care se repetă la nivelul întregii Europe, un orăşel din Franţa rurală şi-ar putea pierde centrul medical pentru că nu poate recruta noi angajaţi pentru a-şi înlocui medicii când aceştia se vor pensiona, scrie Politico.

Le Vigan, cu o populaţie de aproximativ 4.000 de persoane, nu este singurul orăşel francez care se luptă să atragă medici, însă am­ploarea problemelor cu care se confruntă acesta este emblematică pentru criza europeană în care doctorii sunt prea departe, prea puţini sau prea în vârstă.

Aproape 7 milioane de oameni din Franţa nu au un medic generalist. Geografic, 30% din populaţia ţării trăieşte într-o regiune cu acces limitat la medici generalişti, iar perspecti­vele sunt şi mai sumbre. În Franţa sunt acum mai mulţi medici care se pensionează decât medici noi care îşi încep profesia. Deceniul viitor va fi îndeosebi dificil: deşi numărul de medici pregătiţi a crescut în ultimii ani, iar guvernul a renunţat recent la limitele legate de numărul de locuri în şcolile medicale, aceste numere nu vor reclădi forţa de muncă suficient de rapid.

Peste 44% din medicii din Franţa au vârste de 55 de ani sau peste. La nivel de bloc, peste o treime din numărul total de medici se înca­drează în această categorie de vârstă.

În Franţa, penuria este atât de mare, încât preşedintele Emmanuel Macron a propus o schemă pentru a-i încuraja pe medicii care se pen­sionează să profeseze în continuare. Aproximativ 10% din medicii din Franţa muncesc dincolo de vârsta de pensionare.

Penuriile de forţă de muncă din sănătate nu sunt limitate la doctori, şi nici la Franţa. Penuria de forţă de muncă din sănătate, de aproximativ 2 milioane de persoane, este resim­ţită acut la nivelul întregului conti­nent.

În Grecia, timpul de reacţie la urgenţe este în scădere din cauza unei crize de personal. Anglia duce lipsă de mii de asistente. Asistentele sunt în capul listei de ocupaţii care se confruntă cu penurii în Finlanda. Maternităţile din Portugalia se luptă să rămână deschise din cauza unei lipse de doctori.

În Polonia, spitalele se închid din lipsă de doctori. Ţara ducea deja anul trecut lipsă de 20.000 până la 50.000 de doctori.

În Bulgaria, penuria de doctori şi specialişti tineri devine o problemă naţională, potrivit bnr.bg.

Spitalele din orăşelele bulgare depind în întregime de medici care lucrează dincolo de vârsta de pensionare, în timp ce altele s-au închis deja din lipsă de specialişti.

În Ungaria, una dintre cele mai serioase probleme ale sistemului sanitar este lipsa de asistenţi, notează Hungary Today. În timp ce în zonele rurale penuria de medici este mai severă, o penurie de asistenţi predomină în Budapesta.

„Există percepţia că medicina nu mai reprezintă o alegere atractivă pentru carieră, iar aceasta va periclita sustenabilitatea sistemelor sanitare pe viitor“, avertizează Sarada Das, secretar general al Standing Committee of European Doctors, potrivit Politico.

Tragedia Europei este că această criză putea fi preîntâmpinată.

„Penuriile au fost anticipate şi au fost exacerbate de pandemie“, arată Martin McKee, profesor la London School of Hygiene & Tropical Medicine.