Ce afaceri de la zero îşi fac loc pe listele de cumpărături şi cadouri pentru Crăciun? De la decoraţiuni la cozonaci, orice produs din „lista“ Moşului poate fi cumpărat de la o afacere mică

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.12.2022

♦ Ziarul Financiar şi Business Magazin au făcut o selecţie ce cuprinde douăzeci de afaceri de la zero despre care au scris în ultimul an şi care au în portofoliu colecţii cu specific de sărbătoare, pentru că ştim că listele de cadouri sunt încă în curs de formulare.

Crăciunul a intrat deja în atelierele de lucru ale micilor businessuri creative, care muncesc deja de câteva luni la colecţiile dedicate sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba despre obiecte handmade cu motive de Crăciun, fie că sunt idei de cadouri potrivite pentru această perioadă sau opţiuni pentru răsfăţul gastronomic, brandurile locale creionate de fondatorii afacerilor de la zero care pot deveni surse perfecte de achiziţii în decembrie nu sunt deloc puţine.

Ziarul Financiar şi Business Magazin au făcut o selecţie ce cuprinde douăzeci de afaceri de la zero despre care au scris în ultimul an şi care au în portofoliu colecţii cu specific de sărbătoare, pentru că ştim că listele de cadouri sunt încă în curs de formulare.

„În urmă cu zece ani am descoperit torturile şi mi-a plăcut foarte mult să modelez figurine şi flori din pastă de zahăr. Cu timpul, am intrat pe această nişă, începând cu mărţişoare şi cadouri de Crăciun, pe care lumea le-a apreciat“, povestea la începutul acestui an Raluca Matei, fondatoarea proiectului denumit Poveşti pe Biscuite, doar unul dintre businessurile care pot deveni „furnizor“ de cadouri.

Proiectul Afaceri de la Zero a reunit, din mai 2019 până în prezent, aproximativ 1.000 de poveşti antreprenoriale, idei de businessuri şi experienţe din spate relatate chiar de fondatorii lor. Cele mai multe dintre aceste afaceri au fost prezentate în format video în emisiunea ZF Afaceri de la Zero, care aduce aşadar în prim-plan micii antreprenori din România. Altele au ajuns la public prin paginile revistei săptămânale Business Magazin.

Fiecare poveste este în sine o sursă de inspiraţie, un exemplu – de succes, de eforturi, de ambiţie. Prin Afaceri de la Zero s-au legat parteneriate, s-au deschis francize, s-au născut noi idei de business, iar acum, pentru că sărbătorile sunt aproape, ne propunem să fim un liant între câţiva dintre cei care urmează această nişă a produselor cu specific de Crăciun şi cei care sunt în căutare de cadouri. Vă putem spune doar „spor la cumpărături!“.

 

Caligrafeel. Produsele scrise caligrafic de Eliza Bălaşa iau, în această perioadă, forma globurilor şi a decoraţiunilor îmbogăţite cu mesaje atent migălite. Pe lângă diversele mesaje pe hârtie, Eliza scrie pe diverse obiecte, precum căni, bucăţi de lemn şi are chiar şi cereri din partea clienţilor pentru a merge la ei acasă să scrie pe pereţi diverse mesaje.

Fuioru’ Fermecat. Decoraţiuni diverse din lut, cu specific de iarnă, se găsesc încă de la început în portofoliul afacerii fondate de Nicoleta Nicşan. Ajutată de vopsele, pensule şi instrumente pentru scris, ea meştereşte şi lumânări de botez pictate manual, cutii de trusouri, căni, puşculiţe, cutii de amintiri şi multe altele.

Gânduri de mână. Bianca şi Teofan Gavriliu duc papetăria la un alt nivel în această perioadă a sărbătorilor şi înnobilează hârtia cu desene şi mesaje care pot deveni oricând un cadou aparte pentru cineva pasionat de această nişă.

Atelierul de Fundiţe. Micile accesorii care pot însoţi un cadou, o ţinută sau o coafură în restul anului pot deveni în perioada sărbătorilor un obiect de decor dacă sunt completate cu motive de iarnă. Le realizează Raluca Neagu, în general pe bază de comenzi.

Maruan. „Anul acesta nu voi avea stoc la decoraţiuni, voi lucra numai pe comandă, iar culorile se vor schimba în funcţie de preferinţele voastre“. Este mesajul postat de Mariana Cişmaru pe pagina de Facebook a atelierului ei de vitralii, unde lucrează accesorii şi decoraţiuni în această tehnică pe care a revitalizat-o.

Lampadaria. Dadiana şi Petru Cosmin Rîtea au făcut din pasiunea pentru textile un brand şi o afacere, iar din colecţia lor de obiecte pentru Crăciun fac parte, printre altele, traversele pentru masă care pot înnobila decorul în care au loc mesele de sărbătoare, dar şi alte decoraţiuni însoţite de mesaje.â

MiniAlbum. Un album foto pentru copii este nu doar un cadou, ci şi o colecţie de amintiri valoroase, iar proiectul Danielei Gruia este o opţiune perfectă pentru un asemenea dar inedit.

Scrisul Alexandrei. Din 2018, Alexandra Drăgălan caligrafiază tablouri, semne de carte, ceşti, hanorace şi tricouri. În perioada sărbătorilor mesajele sunt în ton cu sezonul. Suportul se adaptează şi el, iar măiestria Alexandrei în caligrafie se vede pe globuri.

Dulcipass. În cafeneaua-cofetărie a Ioanei Suhan, cozonacii, în toate varietăţile lor, sunt miezul atmosferei de sărbătoare. Li se adaugă prăjiturile şi cafeaua bună, disponibile însă şi în restul anului în localul din zona Pieţei Alba Iulia din Bucureşti.

Art&Craft by Teo. În atelierul din Săcele, judeţul Braşov, Teodora Balate pictează agende, tricouri, iar săptămânile acestea şi obiecte de decor care îşi pot găsi cu uşurinţă locul în bradul de Crăciun.

Le Cose Animate. Lemnul se îmbină cu broderia în atelierul Le Cose Animate, la fel cum studiile în comunicare ale Ioanei Bugean s-au împletit cu cele în economie ale mamei şi surorii ei şi aşa a luat naştete businessul. De sărbători, ele fac cadouri personalizate la cererea clienţilor, în încercarea de a păstra sentimentul de apropiere tipic Crăciunului.

Urban Tale. Irina Rusu ar fi putut să fie medic veterinar, însă a ales să se bucure de pasiunea pentru papetărie, caligrafie şi mesaje personalizate în atelierul Urban Tale din Cluj-Napoca. De Crăciun, există o gamă specială de produse pentru cei care vor să-şi creeze o atmosferă specială acasă.

Lionbox. Simona Pop a descoperit lutul polimeric în 2015 şi a găsit, odată cu el, o pasiune pe care nu ştia că o are. Cănile, borcanele, cutiile ies din anonimat cu decoraţiunile pe care le face, iar creativitatea ei ia şi forma bijuteriilor de multe ori.

Peaches&Papers. Cu pregătire de web-developer la bază, Bianca Rad a migrat către universul creativităţii, din care, ajutată de ustensile şi culori, scoate obiecte de colecţie. Bianca face, în cea mai mare parte, broşe. Ocazional însă, mai creează şi colecţii de vaze în miniatură, suporturi de pensule sau ornamente pentru brad, toate din lut, cu uscare la aer.

Anna Boutique. Cadourile sunt însăşi raţiunea existenţei businessului creat de Bianca Grama, care tot timpul anului şi cu atât mai mult de Crăciun compune cutii menite să fie dăruite, în care îşi fac loc decoraţiuni, dar şi dulciuri cu arome de iarnă.

Little Universe. Crăciunul este, fără niciun dubiu, o sărbătoare în primul rând a copiilor, iar Ina Rusu şi Paula Suzana Voinea, originare din Braşov, valorifică la maximum această latură, creând obiecte pentru cei mici, care se încadrează perfect în decorul de iarnă.

Poveşti pe biscuite. Turta dulce şi biscuiţii decoraţi în mod divers sunt elementele centrale ale businessului fondat de Raluca Matei. În timp, ea a dezvoltat un portofoliu alcătuit din diverse sortimente de turtă dulce, unele chiar cu umplutură de vanilie, ciocolată, vişine, magiun, lămâie, caramel, mere.

Moţart. Ilustraţiile şi mesajele variate sunt elementele care scot din tipare gama de produse realizate de Ruxandra Cristescu şi George Lebu. Partea de creaţie constă în grafică, dar şi în realizarea de la zero a produselor, dacă este vorba despre broşe, lumânări sau cartoline.

Bella Carta. Dacă reţetele, scrisorile, dorinţele de Crăciun trebuie păstrate într-un format de colecţie, Raluca Copil se ocupă ca mesajul să arate inedit, businessul ei fiind unul în zona papetăriei premium.

Libelulle. Folosindu-se de broderie, cuplul Sarita şi Valentin Vasiliu din Timiş personalizează categorii vaste de obiecte, iar decoraţiunile de Crăciun, mai ales cele pentru brad, se numără printre cele mai căutate în această perioadă.

 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.