România rămâne pe locul 4 în UE la producţia de grâu în 2022 în pofida secetei, dar producţiile medii la hectar sunt la jumătate faţă de cele din Danemarca sau Germania

Autor: Florentina Niţu 04.12.2022

Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa. Pe următoarele poziţii se află Germania şi Polonia, care în ultimii ani s-a distanţat de România, care în 2018 ocupa locul trei cu o producţie mai mare cu 500.000 de tone faţă de cea realizată de Polonia.

Cu recolta de 9,18 mi­lioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a situat pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în topul celor mai mari producători, arăta datele Eurostat, biroul european de statistică. Astfel, România şi-a menţinut poziţia de anul trecut, în pofida scăderii producţiei cu 12% din cauza secetei.

„2022 a fost un an total decalibrat. Seceta a afectat culturile de toamnă - grâu şi orz - şi a sancţionat drastic culturile de primavară. În decembrie 2021 potenţialul grâului românesc era cotat la maximum 7,8 milioane de tone, iar iarna săracă în precipitaţii a accentuat această stare precară. Precipitaţiile din aprilie, însă, au redus dezastrul ce se prefigura la grâu şi într-un final România a reuşit să calibreze recolta la 9 milioane de tone, în pofida unor prognoze extrem de pesimiste“, potrivit analistului pe piaţa cerealelor Cezar Gheorghe, fondator al companiei Romanian Agri Column.