Întâlnire de gradul 0: Biden este pregătit să se întâlnească cu Putin pentru a pune capăt războiului

Autor: Laura Buciu 02.12.2022

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că ar fi pregătit să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin „dacă există un interes să decidă că îşi doreşte să găsească modalităţi de a pune capăt războiului”, scrie BBC.

Biden a venit în conferinţă de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron. Cei doi au subliniat că vor continua să se opună războiului din Rusia.

Liderul francez a precizat că nu vor îndemna niciodată Ucraina să facă un compromis pe care îl consideră inacceptabil.

După discuţiile de la Casa Albă, preşedinţii american şi francez au emis o declaraţie comună în care au promis „sprijin continuu pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, intensificarea livrării de sisteme de apărare aeriană şi planuri pentru o conferinţă internaţională privind Ucraina, care va avea loc la Paris la 13 decembrie.

Sugestia preşedintelui Biden de a fi gata să discute cu liderul rus a fost însoţită de un avertisment puternic, iar omologul său francez a declarat că „nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”.

Preşedintele Macron vorbea la câteva ore după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a plâns că ţările europene nu au oferit nimic concret până acum în ceea ce priveşte medierea. „Macron, de altfel, a declarat în mod regulat în ultimele două săptămâni că plănuia o conversaţie cu preşedintele rus”, a declarat acesta, adăugând în acelaşi timp că Rusia nu a avut niciun semnal pe canale diplomatice.

Lavrov l-a numit pe fostul secretar de stat american John Kerry ca fiind genul de personalitate care a fost în trecut capabilă să rezolve problemele şi să se angajeze într-un dialog adevărat.