Mark Mobius, guru al pietelor emergente, face o predicţie sumbră despre Bitcoin. Ce a declarat investitorul veteran

Ziarul Financiar 02.12.2022

Bitcoin s-ar putea prăbuşi până la 10.000 de dolari, o prăbuşire de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi pentru CNBC investitorul veteran Mark Mobius.

Cofondatorul Mobius Capital Partners, care a estimat corect căderea la 20.000 de dolari în acest an, a spus că bitcoin “nu este departe” de 10.000 de dolari, acum că a depăşit nivelurile de suport tehnic de 18.000 şi 17.000 de dolari.

În timp ce Mobius se aşteaptă ca bitcoin să se situeze în jurul nivelului actual de 17.000 de dolari, trecerea la 10.000 de dolari ar putea avea loc în 2023, a spus el.

Investitorul, care şi-a făcut un nume la Franklin Templeton Investments, a declarat pentru CNBC că argumentul său pentru bitcoin provine din creşterea ratelor dobânzilor şi din politica monetară general mai strictă a Rezervei Federale a SUA.

“Cu rate ale dobânzii mai mari, atracţia de a deţine sau de a cumpăra bitcoin sau alte criptomonede devine mai puţin atractivă, deoarece simpla deţinere a monedei nu plăteşte dobândă”, a declarat Mobius prin e-mail.

“Desigur, au existat o serie de oferte de rate ale dobânzii de 5% sau mai mari pentru depozitele de criptomonede, dar multe dintre aceste companii care ofereau astfel de rate au dat faliment, în parte ca urmare a FTX. Deci, pe măsură ce aceste pierderi se adună, oamenii devin speriaţi să deţină criptomonede pentru a câştiga dobândă.”

Au existat numeroase companii care au oferit investitorilor rate ale dobânzii foarte mari pentru a-şi parca criptomonedele la ele. Adesea, aceste companii se bazau pe împrumutul criptomonedelor utilizatorilor către alţii la rate foarte mari ale dobânzii, apoi împărţind apoi profitul cu utilizatorii. Dar, pe măsură ce preţurile criptomonedelor s-au prăbuşit şi lichidităţile s-au epuizat la începutul acestui an, multe dintre aceste companii s-au prăbuşit.

Una dintre aceste companii este Celsius, care a intrat în faliment în iulie. O alta este BlockFi, care a avut o expunere mare la FTX.

Mobius a mai spus că boom-ul din sectorul cripto a fost direct legat de “maşinăria de tipărire a Rezervei Federale care a funcţionat în mod constant, astfel încât masa monetară în USD a crescut cu peste 40% în ultimii ani”.

“Deci au existat bani din abundenţă pentru a specula pe criptomonede”, a adăugat Mobius.

În ultimii ani, Rezerva Federală a avut rate ale dobânzii foarte scăzute şi s-a angajat în măsuri de relaxare cantitativă, ceea ce a fost creditat ca fiind un factor care a contribuit la creşterea unor domenii de pe piaţă, cum ar fi stocurile tehnologice şi cripto. Dar banca centrală şi-a înăsprit politica monetară în acest an prin creşterea bruscă a ratelor dobânzilor.

“Acum, pe măsură ce Rezerva Federală retrage acei bani, capacitatea oamenilor de a juca pe piaţă devine mult mai dificilă”, a declarat Mobius.

Mobius a avut un succes relativ cu apelurile sale pe bitcoin în acest an. În luna mai, când preţul bitcoin era de peste 28.000 de dolari, el a declarat pentru Financial News că bitcoin va scădea probabil la 20.000 de dolari, apoi va sări, dar în cele din urmă va coborî la 10.000 de dolari.

Bitcoin a scăzut până la 15.480 de dolari în acest an.

Dacă predicţia lui Mobius de 10.000 de dolari se materializează, se va adăuga la câteva luni mizerabile pentru piaţa criptomonedelor, care a pierdut mai mult de 1.300 de trilioane de dolari din valoarea sa în acest an.