Analiză ZF. Sunt contractele publice cheia succesului pentru marii constructori? 15 din cei mai mari 20 de constructori după cifra de afaceri au şi contracte cu statul

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.12.2022

Analiză ZF. Sunt contractele publice cheia succesului pentru marii constructori? 15 din cei mai mari 20 de constructori după cifra de afaceri au şi contracte cu statul.



♦ Firme precum cele deţinute de familia Umbrărescu – Spedition UMB, Tehnostrade şi Sa & Pe Construct – au fiecare contracte în valoare de peste 1,7 miliarde de lei, Dorinel Umbrărescu fiind, de altfel, un nume celebru când vine vorba de proiecte majore de infrastructură realizate în România ♦ La vârful pieţei de construcţii, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca valoare a contractelor de achiziţii publice, se mai regăseşte constructorul austriac Strabag ♦ Construcţii Erbaşu este o altă companie care şi-a făcut un portofoliu solid de proiecte publice.

Proiectele publice, o sursă importantă de bani pentru companiile de construcţii, sunt direct proporţionale cu ritmul de creştere a cifrelor de afaceri, aşa cum reiese, în linii mari, din datele centralizate de ZF de pe platforma de analiză financiar a companiilor Confidas.ro.

Astfel, în general, firmele care şi-au găsit un loc la vârful industriei de construcţii se remarcă şi prin contractele „bogate“ de achiziţii publice, semn că, de multe ori, curajul de a se implica în proiecte cu bani publici, cu toate riscurile pe care le presu­pune această aventură, vine şi cu beneficii.