ZF Logistica Businessului. Laurenţiu Duică, Winstone: În 2023, producţia va ajunge să reprezinte 7-8% din totalul pieţei de spaţii industriale

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.12.2022

♦ În prezent, ponderea producţiei în totalul spaţiilor industriale livrate este foarte mică faţă de potenţial, situându-se la circa 5%, estimează Laurenţiu Duică.

Piaţa locală de spaţii logistice şi industriale poate ajunge la un nivel anual de livrări de 500.000 de metri pătraţi de spaţii noi, cu un potenţial chiar şi de un milion de metri pătraţi, este de părere Laurenţiu Duică, managing partner şi cofondator al Winstone Real Estate Services. Pentru asta, este însă nevoie de investiţii în infrastructură, de adaptarea legislaţiei, de implicare din partea autorităţilor şi multe altele.

„Ne apropiem de 6,3 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale moderne care se tranzacţionează. În realitate sunt şi mai multe. Anul acesta s-au livrat peste 600.000 de metri pătraţi de depozite, mare parte din ele fiind dedicate retailerilor de diferite tipuri, dar şi logisticienilor, care, la rândul lor, deservesc magazine din retail în mare parte. În următorii ani, putem ajunge la un minim anual de 500.000 de metri pătraţi de spaţii noi livrate, maximul putând fi chiar şi de un milion de metri pătraţi pe an“, a spus Laurenţiu Duică, managing partner şi cofondator al Winstone Real Estate Services, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Ponderea producţiei în totalul spaţiilor industriale livrate este foarte mică faţă de potenţial, situându-se la circa 5%.

„În 2023, producţia va ajunge să reprezinte probabil 7-8%, iar nivelul livrărilor va fi tot în jur de 500.000- 600.000 de metri pătraţi.“

Zona limitrofă Bucureştiului concentrează peste 40% din totalul spaţiilor industriale din România, fiind urmată de Timişoara, Cluj, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Braşov. Dacă vine vorba despre producţie, aceasta este concentrată cu precădere în zonele limitrofe oraşelor Piteşti, Craiova şi în Transilvania.

„Marea suferinţă este pentru Moldova, o mare parte din zona Olteniei, unde sunt judeţe fără nicio conexiune la vreun plan de infrastructură. Ele ar avea nevoie de ajutoare de stat, de infrastructură. Stăm foarte prost la transportul feroviar, la gradul de dezvoltare din portul Constanţa. E nevoie şi de mai multă implicare din partea autorităţilor, care trebuie să înţeleagă că orice investiţie contribuie la dezvoltarea locală“, a mai spus Laurenţiu Duică.

Interesul pentru România a crescut mult odată cu războiul de la graniţă, iar dacă dezvoltarea infrastructurii continuă şi dacă se fac ajustări legislative, dezvoltatorii şi chiriaşii pot resimţi o siguranţă.

„Îi putem atrage prin potenţialul de a deveni hub regional pentru ţări ca Bulgaria, Grecia, Ungaria, Moldova, Ucraina. Poziţionarea geografică este un avantaj. Sunt foarte interesaţi producătorii de componente pentru automotive, pentru industria de tutun. România are ingineri calificaţi, ideal ar fi să rămână în ţară peste 90% dintre ei.“

Printre nevoile pieţei de logistică, mai spune Laurenţiu Duică, se numără şi crearea unei legislaţii permisive pentru importul de forţă de muncă pentru activităţile repetitive, precum cele de asamblare. Foarte multe companii se plâng de timpii mari în aducerea de forţă de muncă.

„De asemenea, terenurile din România, în zonele noii infrastructuri, sunt, în mare parte, terenuri agricole. Avantajul este că au preţuri accesibile, dar dezavantajul este că nu vin cu utilităţi, iar pentru a le accesa este nevoie de investiţii mari.“

În ceea ce priveşte normele de securitate, Laurenţiu Duică estimează că există sute de mii de metri pătraţi de depozite în Bucureşti care nu respectă normele elementare de siguranţă.

„Este vorba despre hale vechi. Cred că, dacă s-ar respecta toate normele, peste un milion de metri pătraţi de spaţii de depozitare vechi ar dispărea.“

Laurenţiu Duică şi-a început cariera în lumea logisticii ca operator în depozite, a avansat apoi la funcţia de director şi a migrat către domeniul real estate.

„În 2015, când am început să mă implic în piaţa de logistică, sectorul era foarte jos, pe la 1,8 milioane de metri pătraţi.“

Winstone Real Estate Services este o companie pe care Laurenţiu Duică a lansat-o după ce a acumulat mai bine de 20 de ani de experienţă în sectorul industrial şi logistic. El a lucrat, printre altele, la companiile de consultanţă imobiliară Colliers România şi Avison Young România, unde a fost responsabil de departamentele de industrial. Winstone Real Estate Services completează serviciile de care au nevoie companiile care vin în România.