S-au activat marii investitori la FP: 3% din acţiunile Fondului au schimbat investitorul într-o tranzacţie record de 336 mil. lei la două săptămâni după ce acţionarii au decis listarea Hidroelectrica doar la BVB. „Suspecţii“ de serviciu ar fi fondurile de pensii private Pilon II sau fondurile americane Silver Point Capital

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 05.12.2022

♦ Aceasta este cea mai mare tranzacţie specială cu acţiuni FP de la listarea din 2011 încoace.

Vineri, la ora 15:00, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti a fost înregistrată o tranzacţie mamut pe piaţa DEALS cu 175,2 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), la un preţ de 1,92 de lei pe unitate, care s-a ridicat la o valoare record de 336 de milioane de lei, conform datelor BVB.

Potrivit datelor ZF agregate din platformele brokerilor, aceasta este cea mai mare tranzacţie specială cu acţiuni FP de când Fondul a fost listat la Bucureşti, adică din 2011 încoace. Pachetul reprezintă puţin peste 2,8% din numărul total de acţiuni ale Fondului.

Până la acest moment încă nu au fost raportaţi nici cumpărătorii şi nici vânzătorii, dar „suspecţii“ de serviciu ar fi fondurile de pensii private Pilon II, dată fiind deţinerea semnificativă de 30% cumulat sau fondurile americane Silver Point Capital, care au 8,8% din drepturile de vot. O astfel de tranzacţie vine la două săptămâni după ce acţionarii FP au votat listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti. Potrivit informaţiilor ZF, fondurile Pilon II şi Ministerul Finanţelor au votat ca „perla“ energiei româ­neşti să vină doar la Bucureşti.