ANALIZĂ ZF. România, în top 5 în UE după numărul de fermieri de până în 25 de ani, înaintea Germaniei. „Agricultura a devenit din ce în ce mai cool pentru tineri. Acesta e doar începutul“

Autor: Florentina Niţu 05.12.2022

În 2016, România nu era nici măcar în top 10 ţări după numărul de tineri fermieri. Însă, a avut o evoluţie spectaculoasă şi până în 2020, numărul tinerilor fermieri a crescut aproape de patru ori, sărind de 150.000 Acum, 10% din tinerii fermieri din UE sunt din România l Aceşti tineri fermieri ar putea fi şansa României de a scăpa de deficitul de 2 mld. euro cu produse agroalimentare.

România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în topul agriculturii practicate de tineri fermieri, de până în 25 de ani, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. Numărul tinerilor proprietari sau manageri de ferme a crescut de aproape patru ori în cinci ani, astfel că în 2020 la nivel naţional activau 155.740 de tineri, agricultura românească devenind la fel de atractivă precum cea din Spania, cea din Franţa sau cea din Italia.

„Agricultura a devenit din ce în ce mai cool pentru tineri, pentru că în ultimii ani mai mulţi tineri au intrat în acest domeniu şi s-a creat efectul bulgărelui de zăpadă, adică au atras şi alţi tineri. Devine un mediu în care se formează comunităţi de tineri, iar experienţa este frumoasă“, spune tânărul fermier Răzvan Prelipcean, cofondator al fermei Naturleg, care cultivă 400 de hectare cu cereale şi legume în judeţul Ialomiţa. El afirmă că se simte o tendinţa de întinerire a populaţiei din agricultură, dar mai e loc de creştere. Spre comparaţie, Franţa, care este lider în topul ţărilor din UE după numărul de tineri manageri sau proprietari de fermă sub 25 de ani, număra 302.340 de fermieri în 2020, dublu faţă de România.