Preşedintele BCE Christine Lagarde avertizează că „nu a terminat” de crescut dobânda

Autor: Valeriu Dănilă 05.12.2022

Christine Lagarde, preşedintele băncii centrale dă un ton agresiv, în ciuda speranţelor privind temperarea inflaţiei, notează Martin Arnold pentru Financial Times.

Christine Lagarde a avertizat că Banca Centrală Europeană „nu a terminat” de crescut ratele de dobândă, spunând că inflaţia „încă mai are de stat”.

Comentariile ei vin după ce o scădere puternică a preţurilor Europene în vanzârea de energie angro combintă cu o reducere o tensiunii pe lanţurile de aprovizionare au încurajat speranţele ca inflaţia din zona eruo scade. Inflaţia din SUA a scăzut, de asemenea, în Octombrie şi datele globale arată că inflaţia puternica de anul acesta a atins un vârf.

Dar preşedintele BCE a avut un ton agresiv. „Mi-aş fi dorit să vă că inflaţia a atins un vârf în Octombrie, dar mi-e frică ca nu aş putea să merg atât de departe”.

Unii investitori se aşteaptă ca BCE să treacă la creşteri mai mici de dobândă, alinindu-se cu rezerva federală a SUA, de a avea creşteri de 0,5% în loc de 0,75%.

Dar comentariile lui Lagarde în faţa membrilor parlamentului european, arată că BCE nu este pregătită să slabească pasul. „Avem de oprit stimularea cererii”, a spus aceasta, adăugând că banca a fost în „teritoriu puternic relaxat”, îndicând că are de strâns mai departe.

Preţurile crescânde la energie şi alimente au explodat după invazia Rusiei în Ukraina şi ridicarea restricţiilor impuse de COVID au trimis inflaţia din zona euro la un maxim istoric de 10,6% anul acesta în Octombrie.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia din zona euro să scadă la 10,4% în Noiembrie când ultimele date privitoare la preţuri sunt aştepate să fie anunţate agenţia de statistică a Comisiei Europene miercuri. Dar Lagarde spune că încă este „un drum” de la preţurile mai mari la energia angro la cele de consum, care trebuie parcurs.

Preţurile la gazul natural au scăzut cu aproximativ 40% de la vârful din Septembrie, dar Lagarde cred că asta a reflectat recentele temperaturi blânde care au redus consumul Europei şi au ajutat la umplerea rezervoarelor de gaz, adăugând că situaţia s-ar putea schimba spre rău la anul.

„Trebuie să fim foarte, foarte atenţi deoarece scăderea preţului la gaz pe contractele futures nu a fost aşa de semnificativă, şi cauzele din spatele acestui declin la gaz precum şi reducerea pe termen scurt a dobânzilor, trebuie să fim atenţi dacă acestea vor dura sau nu”, a spus aceasta.

Comentariile lui Lagarde semnalează că este probabil să fie o dezbatere foarte animată luna viitoare la BCE, cu decidenţii împărţiţi între menţinerea ritmului de creştere a dobânzilor pentru a preveni spirala salariu-preţ şi schimbând la o rată mai mică pe fondul semnalelor recesiunii.

Philip Lane, economistul şef al BCE, cunoscut ca un moderat, a spus săptămâna trecută că ritmul de creştere al preţurilor din zona euro ar urma să se reducă de anul viitor şi că multe din argumentele pentru încă o creştere cu 0,75% „nu mai sunt acolo”.

Dar, Klass Knot, şeful băncii centrale din Olanda, preferând o atitudine mai agresivă, a spus luni că nu este „o concluzie deja trasă” că Europa ar intra în recesiune şi că îngrijorările privind politica BCE de supra restricţionare au fost „un fel de glumă”.

Acesta adaugă: „Trebuie să ne pregătim pe noi înşine pentru o perioadă în care decidenţii şi bancherii centrali o să fie concentraţi pe redarea stabilităţii preţurilor”.

Analiştii Goldman Sachs au precizat Luni că o schimbare în modul în care Italia calculează preţurile la energie ar propulsa inflaţia medie din zona euro la un nou record de 11% în Noiembrie, ceea ce ar pune presiune pe BCE să menţină ritmul de creştere al ratelor.