Cursa înarmărilor continuă în Vest: Germania a alocat 10,5 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane de luptă F-35

Autor: Andrei Şerbănescu 05.12.2022

Germania a alocat 10 miliarde de euro (10,5 miliarde de dolari) pentru a cumpăra 35 de avioane de luptă F-35A Lightning II, potrivit unui document guvernamental consultat de Bloomberg, reflectând promisiunea cancelarului Olaf Scholz de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Bloomberg a declarat că banii vor proveni dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro, finanţat din datorie, pe care Scholz l-a anunţat la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie. Livrările în cadrul planului sunt programate să aibă loc între 2026 şi 2029. Costul include elemente precum rachete aer-sol şi infrastructura terestră, potrivit documentului german.

După atacul Rusiei, Scholz a promis într-un discurs în parlament că Germania va investi "mai mult de” 2% din produsul intern brut anual în apărare, ajutat de fondul special.

Blocajele care au afectat companiile din domeniul apărării, alături de o serie de probleme legate de achiziţii, au îngreunat campania de cheltuieli. Ministrul apărării, Christine Lambrecht, a revizuit recent obiectivul la 2% din PIB şi a declarat că Berlinul îl va atinge "în următorii cinci ani".

Eşecul Germaniei de a atinge ţinta de 2% convenită de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a dus la o serie de divergenţe cu SUA, în special sub fostul preşedinte Donald Trump.