Dezbatere ZF/BREC: Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect-şef al Capitalei: Bucureştiul nu a atins nici 30% din potenţialul lui de dezvoltare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.12.2022

Dezvoltarea unui oraş, mai ales a unei capitale, este imposibilă în lipsa unui bun dialog între autorităţi şi mediul privat, însă Bucureştiul nu reflectă această opinie, este de părere Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect-şef al Capitalei.

„Urbanismul înseamnă negociere între interesul public şi cel privat. La noi, nu se înţelege că nu există două tabere diferite – administraţie publică şi dezvoltatori. În România, oraşele care s-au dezvoltat sunt cele care s-au bazat şi pe investiţiile private. Bucureştiul nu a atins nici 30% din potenţialul lui de dezvoltare”, a spus Gheorghe Pătraşcu, unul dintre speakerii la masa rotundă care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, un eveniment organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

Fostul arhitect-şef al Capitalei a mai precizat că dezvoltarea imobiliară necontrolată din trecut bloca, de fapt, dezvoltarea Bucureştiului, astfel că oprirea acordării autorizaţiilor de construire pentru o perioadă a avut totuşi unele efecte bune.

„Cumva, era necesar un astfel de şoc, de blocare a construcţiilor, pentru a se opri anumite proiecte haotice. Dar acum se depăşeşte o limită. În momentul acesta, cred că trebuie să intervină guvernul, pentru că Bucureştiul este capitala ţării şi dă 30% din PIB. E o problemă locală de importanţă naţională.”

Ziarul Financiar şi BREC organizează pe 14 decembrie 2022 o conferinţă cu titlul „The place to be – Cum dezvoltăm sustenabil Bucureştiul?”, în care îşi propune ca, împreună cu autorităţi, dezvoltatori, constructori, experţi, să scoată la lumină principalele domenii în care Capitala poate creşte, devenind astfel un oraş în care să vrei să trăieşti şi să te dezvolţi.