Dezbatere ZF/BREC: Antoanela Comşa, preşedinte AREI: Sunt investiţii blocate din cauza blocării PUZ, pentru care primăria nu mai primeşte taxele din partea dezvoltatorilor, deci impactul este şi financiar, la nivel local

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.12.2022

Problema blocării PUZ-urilor şi a încetării acordării autorizaţiilor de construire afectează nu doar sectorul rezidenţial, ci şi celelalte domenii ale pieţei imobiliare, este de părere Antoanela Comşa, preşedintele AREI – Asociaţia Investitorilor în Real Estate.

„Astăzi, nu putem avea PUZ-uri aprobate, pentru că primarul Nicuşor Dan nu pune pe ordinea de zi aprobarea PUZ-urilor şi doar el poate face asta. Problemele nu sunt doar pe rezidenţial, ci şi la clădirile de birouri şi comerciale. Pentru orice teren mai mare de 3.000 de metri pătraţi, ai nevoie de documente pentru obţinerea PUZ. Sunt investiţii blocate, pentru care primăria nu mai primeşte taxele din partea dezvoltatorilor, deci impactul este şi financiar, la nivel local”, a spus Antoanela Comşa, unul dintre speakerii la masa rotundă care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, un eveniment organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

Ea a adăugat că, pe termen mediu sau lung, este nevoie de o clarificare a legislaţiei, pentru că există legi care se contrazic sau sunt interpretabile.

„Au fost, într-adevăr, proiecte care nu erau în regulă. Dar există dezvoltatori care vor să facă lucruri bune şi nu sunt lăsaţi. Avem şi proiecte care îmbunătăţesc viaţa cetăţenilor. Acest blocaj însă nu face decât să sărăcească Bucureştiul.”

Ziarul Financiar şi BREC organizează pe 14 decembrie 2022 o conferinţă cu titlul „The place to be – Cum dezvoltăm sustenabil Bucureştiul?”, în care îşi propune ca, împreună cu autorităţi, dezvoltatori, constructori, experţi, să scoată la lumină principalele domenii în care Capitala poate creşte, devenind astfel un oraş în care să vrei să trăieşti şi să te dezvolţi.