Cum să locuieşti mai bine. Locuinţele, în iarna scumpirilor. Promelek XXI: Cererea pentru soluţii de eficientizare energetică creşte pe fondul creşterilor preţurilor la energie şi gaz

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.12.2022

♦  „Consumul de energie termică poate fi redus cu un procent cuprins între 14% şi 25%, iar consumul de energie electrică poate scădea cu până la 60%“, spune Károly Nagy, director general la Promelek XXI.

Soluţiile de eficientizare energetică şi sistemele de automatizare sunt două categorii de produse care vor creşte în perioada următoare pe segmentul rezidenţial, este estimarea distribuitorului clujean de instalaţii şi echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra.

„Estimăm un trend ascendent al cererii pentru soluţiile de eficientizare energetică în 2023, atât pentru proiecte rezidenţiale de case smart, cât şi pentru clădirile inteligente complexe de genul office, instituţii publice sau clădiri logistice. Cererea pentru astfel de soluţii continuă să crească, atât datorită faptului că utilizatorii încep să fie mai responsabili în gestionarea eficienţei energetice, cât şi pe fondul creşterilor preţurilor la energie şi gaz“, spune Károly Nagy, director general la Promelek XXI.

În acest context, o clădire inteligentă, care generează economii de până la 30% la consumul de energie termică, este o opţiune pe care tot mai mulţi investitori din sectorul public şi privat o vor lua în considerare în 2023, estimează el.

În ceea ce priveşte sistemele de automatizare, şi aici există potenţial pentru sectorul rezidenţial.

„Sistemele de automatizare sunt încă relativ noi pentru România, spre deosebire de vestul Europei. Ca atare, există o tendinţă de creştere pe plan local. Dezvoltatorii imobiliari de spaţii office şi comerciale sunt mai familiarizaţi cu variantele de automatizări, au înţeles necesitatea şi beneficiile unui astfel de sistem şi caută frecvent soluţii pentru a reduce consumul de energie. Pe zona rezidenţială însă, suntem încă într-o etapă incipientă, cu un potenţial major de creştere.“

Când vine vorba de reducerea consumurilor generate de o locuinţă, Károly Nagy spune că există mai multe modalităţi la care oamenii pot apela. Controlul centralizat şi monitorizarea sistemelor integrate dintr-o clădire inteligentă optimizează consumurile energetice şi conduc la economii consistente de energie.

„Astfel, consumul de energie termică poate fi redus cu un procent cuprins între 14% şi 25%, iar consumul de energie electrică poate scădea cu până la 60%. De asemenea, controlul şi monitorizarea corespunzătoare a sistemului de jaluzele a clădirii poate contribui la o reducere de 20-45% a consumului de energie, iar în cazul sistemului de ventilaţie reducerile de consum se situează între 20-45%.“

La baza acestor economii stă un sistem de control de tip BMS (Building Management System), care are rolul de a integra şi gestiona majoritatea automatizărilor dintr-o clădire, cum ar fi sistemul HVAC (încălzire, ventilaţie, aer condiţionat), controlul iluminatului sau al sistemului de umbrire şi protecţie solară. Practic, orice colecţie de gadgeturi, sisteme sau aparate care sunt conectate la o singură reţea şi care pot funcţiona independent şi de la distanţă înseamnă automatizarea unei clădiri sau case.

„Reprezentând şi una dintre cele mai importante funcţii ale unei clădiri inteligente, integrarea sistemului de încălzire este printre cele mai solicitate soluţii în rândul clienţilor, mai ales în ultima perioadă, când preţurile la gaz au crescut considerabil. Integrarea unui astfel de sistem generează atât creşterea confortului termic, cât şi reducerea consumului de energie cu până la 25%.“

Promelek XXI este deţinută în proporţie de 77,6%, de grupul Elektra, 19,4% se află în proprietatea cofondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% din companie este deţinută de Remus Haţegan, director executiv. Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 144,3 milioane de lei, în creştere cu 21% faţă de anul precedent.

Business antreprenorial 100% românesc, compania denumită iniţial Promod a devenit, în 2011, parte a grupului spaniol Elektra. În 2016, compania a trecut printr-un amplu proces de rebranding şi a devenit Promelek XXI.

„Promelek XXI colaborează cu circa 2.000 de parteneri din toate zonele ţării, atât cu vânzători specializaţi, cât şi cu instalatori importanţi, precum şi cu marile lanţuri de magazine. O parte considerabilă a businessului nostru vine din zona de proiecte – circa 40%, dar şi din distribuţie – circa 20%. Un alt segment foarte însemnat se datorează colaborării de succes pe care o avem cu piaţa DIY, această linie însumând circa 30% din afacerile companiei“, mai spune Károly Nagy.