Bugetul statului în 2023. Prim-ministrul Ciucă: Investiţiile vor fi de peste 110 mld. lei în 2023. La 10 luni din 2022, guvernul a realizat circa jumătate din programul de investiţii pe tot anul

Autor: Răzvan Botea 05.12.2022

Premierul României Nicolae Ciucă a spus că investiţiile vor creşte masiv în 2023, până la 7,2% din PIB, însemnând peste 110 mld. lei. Acestea sunt printre primele declaraţii despre bugetul pe 2023, care se conturează zilele acestea.

„Anul viitor vom avea o creştere semnificativă a bugetului alocat investiţiilor: 7,2%, reprezentând peste 110 miliarde de lei”, a scris el, pe pagina de Facebook şi a adăugat: Şi anul acesta am alocat cea mai mare sumă din ultimii 32 de ani pentru investiţii, aproape 90 de miliarde de lei. Măsurile bune luate de guvern se văd în creşterea economică a României, dar şi în creşterea investiţiilor străine directe, care au fost peste 9 miliarde de euro în 2022.”

Alocarea a fost de 90 mld. lei, dar execuţia bugetară arată că, în primele 10 luni din 2022, investiţiile publice totale au fost de 48 mld. lei, dintre care 28 mld. lei din fonduri europene şi 20 din fonduri naţionale. Practic, la 10 luni din 2022, guvernul a realizat circa jumătate din programul de investiţii.

De vină este inflaţia pentru nerealizarea investiţiilor, au spus reprezentanţii guvernului atunci când – la şase luni din 2022 – investiţiile scădeau faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Practic, executanţii lucrărilor publice au cerut renegocieri de contracte, după ce costurile au crescut semnificativ, lucru confirmat şi de jucătorii din piaţă. Din a doua jumătate a anului însă, investiţiile publice au fost reluate, aspect care s-a reflectat atât în cheltuielile bugetare, cât şi în avansul volumului construcţiilor inginereşti, unde intră şi infrastructura mare.

Cu toate acestea, chiar şi cu creşterea din a doua parte a anului, realizarea programului de investiţii este mult întârziată la 10 luni din an, arată chiar datele publicate de guvern. Mai mult decât atât, creşterea de 20% a cheltuielilor cu investiţiile este doar puţin peste inflaţie şi mult sub inflaţia industrială. Astfel, creşterea volumului de investiţii este, în realitate, mult mai mică de 20%.

„Investiţiile înseamnă, pe lângă dezvoltare şi modernizare în toate sistemele cheie, crearea de noi locuri de muncă. În contexte economice dificile, precum cel prin care trecem, investiţiile sunt cea mai bună soluţie pentru a le asigura cetăţenilor un trai decent, mai multe oportunităţi şi creşterea veniturilor”, a mai scrie premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.