România, în top 10 în Uniunea Europeană ca număr de investiţii străine de la zero. Ţara a atras circa 70 de investiţii străine directe din afara Uniunii Europene în 2021, locul 10 în UE, într-un top alături de Germania, Franţa sau Polonia

Autor: Răzvan Botea 06.12.2022

Alături de Germania, Spania Franţa sau Olanda, dar şi Polonia, România „a prins” topul primelor zece ţări din Uniunea Europeană din punctul de vedere al investiţiilor străine directe de tip greenfield (investiţii noi), de la state din afara Uniunii Europene.

„În 2021, Spania a ocupat poziţia de lider în clasamentul UE al beneficiarilor de investiţii străine de tip greenfield (22,2 % din total), fiind urmată de Franţa şi Germania, cu 12,7 % şi, respectiv, 11,2%” notează Comisia Europeană în raportul citat.

Potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României, care include şi investiţiile străine din  ţări din Uniunea Europeană, stocul de investiţii străine directe a ajuns la peste 100 mld. de euro, după ce fluxul de investiţii străine s-a triplat în 2021, faţă de 2020, an de recesiune.