ZF Index Imobiliar noiembrie 2022. Apartamentele vechi cu trei camere din Capitală au stagnat în noiembrie faţă de octombrie

Autor: Bogdan Alecu 06.12.2022

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au stagnat în premieră la nivelul lunii noiembrie, după ce în octombrie acestea au scăzut cu 500 de euro sau 0,5%, la 107.850 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

„Într-un context marcat de creşterea inflaţiei şi a dobânzilor, piaţa secundară, adică locuinţele deja finali­zate şi intabulate, indiferent de anul de livrare, reprezintă principala opţiune pentru potenţialii cumpărători, care au apetit de a achiziţiona astăzi dacă identifică o ofertă care să întrunească criteriile de selecţie. Piaţa secundară deţine o pondere de peste două treimi din totalul tranzacţiilor cu locuinţe şi trebuie avut în vedere şi faptul că majoritatea tranzacţiilor încheiate în Bucureşti şi îm­prejurimi în 2022 au fost realizate  cu cash. Nu în ultimul rând, evoluţia preţurilor de pe acest segment este mai redusă, sub inflaţia de 10% de la nivelul zonei euro, creşterea fiind real negativă“, a explicat Andrei Sârbu, CEO, SVN România.

Creşterea anuală a ajuns la 4,9% în noiembrie 2022, faţă de 5,2% în octombrie faţă de perioada similară din 2021, diferenţa de preţ ajungând la 5.350 de euro.

Este astfel a şasea lună consecutivă în care ritmul de creştere încetineşte. Din cele 20 de zone luate în calcul, numărul celor cu preţuri medii peste 100.000 de euro rămâne la 12, Ştefan cel Mare fiind zona care însă care a înregistrat o comprimare a preţurilor la 100.000 de euro medie, faţă de 103.000 în octombrie.