Dezbatere ZF/BREC: Laurenţiu Afrăsine, Akcent Development: Avem investite sute de milioane de euro în terenuri în Bucureşti pe care nu putem să dezvoltăm. Nici dacă vrem să le vindem, să plecăm, nu putem

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.12.2022

Investitorii imobiliari reclamă pierderi de sute de milioane de euro din cauza blocării PUZ-urilor în Capitală, o problemă care persistă de aproape doi ani.

„Avem investite sute de milioane de euro în terenuri în Bucureşti pe care nu putem să dezvoltăm şi nici dacă vrem să le vindem, să plecăm, nu putem, pentru că nu poţi să vinzi un teren pentru care nu ai predictibilitate, nu ştii ce se va întâmpla cu el, care va fi viitorul. În acest moment, suntem blocaţi”, a spus Laurenţiu Afrăsine, CEO Akcent Development, unul dintre speakerii la masa rotundă care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, un eveniment organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

El a mai adăugat că există şi situaţii în care construcţiile sunt finalizate, au recepţia făcută, iar primăria refuză să semneze edificarea. Situaţia actuală nu afectează doar proiectele viitoare, ci şi pe cele deja începute.

„Noi avem investiţii de aproape 100 mil. euro în terenuri în Bucureşti. Avem un teren de 17.000 de metri pătraţi, în apropierea unui inel median, pentru care am aplicat în vederea PUZ-ului. Primăria a făcut un calcul şi ne-a spus că putem construi doar pe 1.700 de metri pătraţi.”

Akcent Development a dezvoltat proiectul rezidenţial Cloud9 pe bulevardul Pipera din Capitală, în proximitatea polului de birouri din zona Floreasca - Barbu Văcărescu, iar compania mai deţine un lot de teren în proximitatea acestuia. Akcent îl are ca acţionar pe dezvoltatorul Petre Niculae, iar Alin Niculae (proprietarul Oscar Downstream) este administrator. Grupul a dezvoltat până acum proiecte precum 19th Residence, 20th Residence sau 21Residence în zona Politehnicii din Capitală şi în apropierea Podului Ciurel.

Ziarul Financiar şi BREC organizează pe 14 decembrie 2022 o conferinţă cu titlul „The place to be – Cum dezvoltăm sustenabil Bucureştiul?”, în care îşi propune ca, împreună cu autorităţi, dezvoltatori, constructori, experţi, să scoată la lumină principalele domenii în care Capitala poate creşte, devenind astfel un oraş în care să vrei să trăieşti şi să te dezvolţi.