Exclusiv ZF. Antreprenorul Marius Veleşcu, despre vânzarea Barrier Vacuum Bags: Suntem în negocieri cu trei companii, printre care şi Exonia, dar şi o multinaţională din domeniul nostru. Am început demersurile pentru relocarea producţiei şi a vânzărilor în Cehia

Autor: Alex Ciutacu 06.12.2022

Compania Plastic & Paper Distribution, care operează producătorul de ambalaje speciale Barrier Vacuum Bags, este scoasă la vânzare în acest moment, după cum a confirmat pentru ZF Marius Veleşcu, proprietarul companiei.

„Suntem în negocieri cu vreo trei companii, printre care şi Exonia, dar şi o companie care este fix pe profilul activităţii noastre. Nu pot dezvălui mai multe, dar este o multinaţională care ne curtează de ceva timp”, a declarat Marius Veleşcu, în exclusivitate pentru ZF.

Referitor la motivele pentru care vrea să vândă compania, antreprenorul spune că „sunt mai multe”, dar în primul rând este vorba despre procesul de relocare a producţiei şi a vânzărilor în Republica Cehă.

„Am făcut câţiva paşi să relochez activitatea de producţie şi de vânzări în Republica Cehă. (n.red: În România) sunt costurile ridicate şi am ajuns la concluzia că nu putem dezvolta la nivelul pe care noi ni-l dorim în condiţiile econonomice şi pe infrastructura de aici. Am făcut nişte analize după 2020, care a fost un an realmente fabulos, ne-am dorit mai mult şi am analizat oportunităţile pe care le aveam şi care au mai apărut ulterior şi am ajuns la concluzia că ar fi mai eficient să relocăm activitatea de producţie într-o altă ţară, în condiţii total diferite, inclusiv din punctul de vedere al infrastructurii de care pomeneam, care reprezintă o piedică în dezvoltarea unui business de producţie eficient şi sustenabil”.

Mutarea producţiei în Cehia este stabilită indiferent de cum va decurge tranzacţia de vânzare, a precizat Veleşcu.

„Mutarea producţiei este stabilită indiferent. Vom apela şi la programe de finanţare prin CzechInvest, compania statului care gestionează fondurile structurale şi de investiţii. Suntem în discuţii şi cu fonduri de investiţii din Cehia care au deja experienţă în domeniul nostru de activitate”.

El a spus că este prea devreme pentru a comenta referitor la rolul pe care l-ar putea avea în continuare în companie.

„Voi rămâne în companie, nu ştiu dacă activ, încă nu am ajuns la punctul acesta al discuţiei, dar voi avea o prezenţă”.

Veleşcu este reticent la acest moment în a discuta despre valoarea tranzacţiei, întrucât negocierile nu sunt finalizate, iar discuţiile sunt supuse condiţiilor de confidenţialitate, însă a putut confirma că variantele pe care le-a primit până acum depăşesc pragul de 1,5 milioane de euro.

Barrier Vacuum Bags este un producător de ambalaje speciale, precum pungile pentru vidat, care a fost fondat de antreprenorul Marius Veleşcu în anul 2011. Iniţial, compania a început să activeze ca importator şi distribuitor, dar în urmă cu aproximativ cinci ani a decis să demareze şi activitatea de producţie la Iaşi.

Conform informaţiilor colectate de pe platforma Confidas, Plastic & Paper Distribution a înregistrat o cifră de afaceri de circa 7 milioane de lei în 2021, în creştere cu circa 19% faţă de anul anterior, la un număr mediu de 21 de angajaţi.

Exonia, unul dintre potenţialii cumpărători

Luni, 5 decembrie, antreprenorul Tiberiu Stoian, care controlează grupul de firme Exonia, a semnalat printr-un comunicat de presă că este în negocieri cu antreprenorul Marius Veleşcu pentru a prelua Barrier Vacuum Bags.

Astăzi, Tiberiu Stoian a declarat pentru ZF că interesul Exonia este în principal pentru partea de echipamente ale Barrier Vacuum Bags, întrucât acestea pot fi adaptate pentru nevoile pe care le are Exonia pe producţia de ambalaje biodegradabile.

„Ne dorim să creştem cât mai rapid posibil capacitatea de producţie şi inclusiv diversificarea gamei noastre de produse dar nu pe nişe fundamental diferite de core business-ul nostru. Astfel am putea face cross selling cu anumite repere, facilitate care ne-ar putea conferi o poziţie şi mai solidă în relaţia cu anumiţi beneficiari, care caută soluţii de aprovizionare centralizată (reducere timpi alocaţi dep. achiziţii şi optimizarea costurilor). În plus, o parte din echipamentele deţinute de BVB, teoretic pot fi adaptate la producţia anumitor categorii de ambalaje BIOdegradabile, care ne interesează în mod special”, a declarat Tiberiu Stoian, în exclusivitate pentru ZF.

Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor  cu investiţii în industria ambalajelor, IT, turism, comerţ în Romania şi SUA şi este format din trei entităţi: Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie, Exonia Production, producător ambalaje plastice şi Artis Design, integrator de soluţii de digitalizare industrială.

În ultimii ani, Exonia a pus accent în special pe businessul de ambalaje biodegradabile, care a înregistrat în 2021 o creştere a cifrei de afaceri de 120%, ajungând la 24 de milioane de lei. Este interesant de ştiut că în acest business Stoian i-a atras ca acţionari şi pe Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, respectiv Dragoş Petrescu, fondatorul City Grill.

La nivelul întregului grup Exonia, cifra de afaceri s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro în 2021, conform informaţiilor oferite de Tiberiu Stoian în luna noiembrie în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„La nivel de grup am ajuns la 10 milioane de euro, dar avem mai multe activităţi, inclusiv unele pe zona de turism din care am început să ieşim uşor, uşor, pentru că ne concentrăm pe ambalaje biodegradabile. Nu mai investim nici în turism, ba dimpotrivtă, am vândut un hotel aflat în zona centrală a Iaşiului, urmează să vindem o pensiune aflată în zona rezidenţială a Iaşiului, vindem terenuri de prin Braşov, Predeal, Sinaia, etc, încercăm să ieşim din zona de turism pentru a ne concentra pe ce ştim mai bine”.

Acum, Tiberiu Stoian spune că prima discuţie cu Marius Veleşcu referitoare la o posibilă tranzacţie Exonia-Barrier Vaccum Bags a avut loc în Germania, la Expoziţia Internaţională FACHPACK Nuremberg.

„Cu această ocazie, domnul Veleşcu mi-a transmis faptul că analizează posibilitatea de a-şi reloca producţia din România în Cehia, dar şi că ar intenţiona să facă chiar şi un exit din acest domeniu. Cunoscând relativ bine domeniul producţiei de ambalaje speciale pentru vacuum dar şi faptul că, cel puţin parţial aceste utilaje ar putea fi adaptate pentru producţia unor anumite categorii de ambalaje BIO, i-am propus să îşi facă o evaluare a investiţiei astfel încât să pot analiza şi eu dacă ar face sens o operaţiune de fuziune prin absorbţie”, a declarat Stoian, marţi, pentru ZF.  

El sune că preluarea acestor active ar ajuta Exonia să economisească timp în achiziţia de echipamente, într-o perioadă în care termenele de livrare de la producători sunt din ce în ce mai lungi.  

„Avantajul major al preluării acestor echipamente, este evitarea aşteptării între 1,5 şi 2 ani pentru producţia unora noi, şi de ce nu o economie de costuri de achiziţionare. (...) Între timp, noi ne-am făcut propria evaluare, şi am început negocierile unui eventual preţ final, pe care din punctul nostru de vedere, va trebui să facem o corecţie şi cu costurile pe care le-am avea cu adaptarea utilajelor la specificul nostru”.