Întrebări de la un cititor al ZF pentru Ministerul Finanţelor/ANAF, legate de modificările fiscale care intră în vigoare în 2023 şi afectează firmele mici: ce înseamnă consultant şi ce înseamnă manager? Care este normă procedurală care permite inspectorilor ANAF să dispună încadrarea unor activităţi în cele de “consultanţă” şi “management”?

Ziarul Financiar 06.12.2022

Un cititor al Ziarului Financiar a semnalat următoarea situaţie:

Din ianuarie 2023 intră în vigoare modificările codului fiscal care afectează în mod direct firmele mici şi indirect cetăţenii, mai exact art.47 alin.1 lit.f din Legea nr. 227/2005 privind Codul fiscal. Din nefericire, legiuitorul nu a clarificat modul de interpretare şi aplicare a art. 47 alin.1 lit.f din Legea nr.227/2005, în formă aplicabilă de la 01.01.2023, precum şi o serie de aspecte procedurale. De la 01.01.2023 (efect al adoptării OuG nr.16/2022), textul la care fac referire va avea următorul conţinut:

“In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (…) f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;”

In functie de incadrare, se decide si tipul de impozit de platit, adica impozit pe venit sau impozit pe profit.

Cum la acest moment legiuitorul nu a emis nicio norma din care sa rezulte definitia legala a notiunii de “consultanta sau management”, oare trebuie sa apelam la definitia care se regaseste in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (Dex), lucrare editata de Academia Romana?

Conform acesteia, prin “consultant” se intelege

“(Specialist) care ofera opinii, concluzii in chestiuni care privesc specialitatea sa”

iar prin “manager” se intelege

“Persoana care conduce o entitate economica, indeplinind, integral sau partial, functiile de previziune si organizare a activitatii, de coordonare si antrenare a personalului subordonat si de control asupra obiectivelor propuse”.

 

Problemele pe care le avem noi cei influentati de aceasta lege sunt:

-        In conditiile in care nu exista nicio definitie legala a notiunilor de consultanta si de management cum este posibil sa fie emisa o astfel de lege? Oare este valabila, pentru incadrarea din punct de vedere fiscal, definitia oferita de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane?

-        Care este norma procedurala care permite inspectorilor ANAF sa dispuna incadrarea unor activitati in cele de “consultanta” si “management”?

-        Care este modalitatea in care o societate ar putea anticipa opinia unui inspector ANAF (privind incadrarea unei activitati ca fiind consultanta sau management), in conditiile in care nu exista nicio definicite legala a celor doi termeni?

-        In situatia in care un SRL a apreciat ca se supune regimului de impozitare al microintreprinderilor, dar ulterior inspectorul ANAF a decis modificarea regimului impozitarii, aceasta va avea de achitat doar diferenta de impozit sau si penalitati? De ce oare sa plateasca penalitati daca incadrarea o decide inspectorul la momentul controlului si ulterior desfasurarii activitatii?

-        De ce oare aceste modificari daca se vor aplica, se aplica si contractelor in derulare? Nu este evident ca nici un Client nu va mari onorariul prestatorului de servicii?