De la miere la mied: familia Negoţ din Buzău a creat o linie de producţie pentru o băutură mai puţin cunoscută în România: „Ne-am propus să creăm un substitut pentru bere sau cidru artizanal“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 08.12.2022

♦ Miedul, lansat sub brandul Miedăria, se găseşte deocamdată în câteva localuri de pe Valea Buzăului, dar şi în Capitală, iar planul fondatorului este să extindă prezenţa acestei băuturi şi mai mult în Bucureşti şi Braşov ♦ Mai mult, el se află în discuţii şi cu un distribuitor din Olanda.

Mihai Negoţ, un antreprenor care, în urmă cu mai mulţi ani, a dezvoltat un brand de miere de albine în judeţul Buzău, s-a extins către o nouă nişă şi a creat o linie de producţie pentru o băutură pe bază de miere, ce poartă denumirea de mied.

„Miedul este o băutură alcoolică obţinută prin fermentarea mierii în apă cu ajutorul drojdiei. Conţinutul alcoolic poate varia de la cel al unei beri uşoare până la cel al unui vin tare. Poate fi o băutură liniştită sau carbonatată. În funcţie de reţetele urmărite şi de tehnicile de fermentare, o multitudine de ingrediente pot fi adăugate în proces: de la fructe, la plante sau condimente. Miedul nu este neapărat o băutură dulce. În funcţie de reţetă, acesta poate fi sec, demisec sau dulce“, explică Mihai Negoţ.