Cine trebuie să plătească şi CASS de 10% pentru venituri din dobânzi, pe lângă impozitul pe venit de 10%? Cum se calculează noile impozite

Autor: Claudia Medrega 10.12.2022

Schimbările legislative care se vor aplica din 2023 în ceea ce priveşte plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul celor care obţin venituri din dobânzi au creat unele neclarităţi: când trebuie să plătească CASS românii care au venituri din dobânzi? Care sunt plafoanele/pragurile în funcţie de care se vor datora aceste contribuţii CASS pentru venituri din dobânzi? Care este procentul CASS în acest caz? Băncile au sau nu vreun rol în cazul calculării, reţinerii, respectiv a plăţii CASS pe dobânzi bancare? Ce declaraţie fiscală trebuie să depună românii pentru veniturile din dobânzi şi din alte surse şi când trebuie depusă această declaraţie?

Contribuţiile la asigurări de sănătate pentru veniturile din dobânzi se datorează şi în prezent, condiţia fiind ca veniturile cumulate din alte surse să depăşească salariul minim brut pe 12 luni. Ce se schimbă din 2023 este că vor exista mai multe praguri în funcţie de care se vor datora aceste contribuţii: 6, 12 şi maximum 24 de salarii minime brute pe ţară, spune Adina Călin, director produse în cadrul CEC Bank.

„Conform prevederilor legale, baza de calcul pentru aceste contribuţii este reprezentată de veniturile din dobânzi, care pot proveni de la mai multe bănci, alături de venituri din investiţii, activităţi independente, etc. În aceste condiţii, o bancă nu poate aprecia atingerea plafonului şi contribuţia datorată. Iar Ordonanţa 16/2022 prevede că obligaţia declarării veniturilor revine contribuabilului“, explică Adina Călin de la CEC Bank.

Pentru câştigul din dobânzi românii plătesc impozitul pe venit, de 10% (care se reţine la sursă de către bănci), precum şi contribuţia CASS, tot de 10%, în cazul în care câştigul depăşeşte anumite plafoane.