Una dintre cele mai mari investitiţii anunţate vreodată: gigantul taiwanez TSMC vrea sa investească nu mai puţin de 4O de miliarde de dolari într-o fabrică de cipuri în Arizona

Autor: Ştefan Stan 07.12.2022

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company îşi va tripla investiţia în statul american Arizona, ajungând la 40 de miliarde de dolari, în condiţiile în care cel mai mare producător de cipuri din lume îşi intensifică extinde facilităţile de producţie, pe fondul tensiunilor geopolitice şi a presiunii exercitate de clienţi, scrie FT. 

TSMC investeşte 12 miliarde de dolari în construcţia unei uzine de fabricare în Arizona, concepută pentru a produce cipuri cu arhitectură de 5 nanometri - aşa-numita generaţie N5.

Cu toate acestea, în cadrul unui eveniment organizat marţi, care a marcat instalarea primelor utilaje pentru producţia de cipuri la fabrica din Phoenix, compania a anunţat planurile pentru o a doua fabrică care va fabrica cipuri mai avansate de 3 nm, sau N3, începând cu 2026.

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi directorul general al Apple, Tim Cook, au salutat extinderea, una dintre cele mai mari investiţii străine directe din istoria SUA, ca fiind un moment de cotitură în ceea ce priveşte capacitatea ţării de a produce cipuri avansate pe plan intern.

Însă experţii din industrie au declarat că, chiar şi cu o a doua fabrică, TSMC nu va furniza cipuri pentru noile modele de iPhone pe plan local atunci când fabricile se vor deschide în cele din urmă. Aceştia au adăugat că investiţiile ar putea oferi doar o securitate minimă a lanţului de aprovizionare, reamintind în mod clar riscurile la care se expun dacă China ar ataca Taiwanul - unde TSMC îşi are sediul şi îşi continuă cea mai mare parte a expansiunii.

Cook a calificat investiţia TSMC drept "un moment incredibil de important" care va contribui la "crearea de locuri de muncă americane de înaltă tehnologie - locurile de muncă ale viitorului".

Apple se bazează pe TSMC ca unic producător de cipuri utilizate în iPhone-uri şi, de când a renunţat la Intel în 2020, grupul din Silicon Valley a folosit cipuri de concepţie proprie produse de TSMC în laptopurile şi computerele sale.

"Este şansa ca Statele Unite să deschidă o nouă eră în domeniul producţiei avansate", a declarat Cook.