Jan Pricop, AAF: De la ieşiri de 2,4 mld. lei din fondurile de investiţii în T1, am ajuns la ieşiri de 1,3 mld. lei în T3. Este posibil să fi trecut de acea perioadă mai dificilă, fapt confirmat de creşterea numărului de investitori

Autor: Eduard Ivanovici 07.12.2022

Industria fondurilor de investiţii din România a înregistrat ieşiri nete mai mici în perioada iulie-septembrie prin comparaţie cu primele trei luni ale anului, marcate de declanşarea războiului din Ucraina, spune Jan Pricop, director executiv, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, prezent în cadrul evenimentului „Între riscuri şi oportunităţi. Dezbatere cu administratorii de fonduri”, organizat miercuri de către Bursa de Valori Bucureşti.

„Subscrierile nete, deşi au rămas negative în toată această perioadă, sunt pe un trend de scădere: prin comparaţie cu ieşirile de 2,4 miliarde de lei din T1/2022, am ajuns la ieşiri de 1,3 miliarde în T3/2022, fapt ce arată că este posibil ca perioada mai dificilă să fie deja depăşită. Acest lucru este confirmat şi de faptul că numărul de investitori este în creştere”, explică Jan Pricop.

 

Alte declaraţii:

 

Observăm că tendinţa de creştere a activelor fondurilor pe ultimii zece ani s-a păstrat. Există o creştere de trei ori a nivelului activelor. Deşi la un moment dat, ponderea fondurilor deschise de investiţii era aproape egală cu cea a fondurilor alternative, situaţia s-a schimbat recent. Acum fondurile alternative au active aproape duble faţă de cele deschise de investiţii.

 

La sfârşitul T3/2022 avem active de aproximativ 45 de miliarde de lei (la nivelul tuturor fondurilor – n.r.), dintre care 18 miliarde sunt activele fondurilor deschise de investiţii. Dacă ne uităm pe tipurile de fonduri, avem o scădere de 30% faţă de T3/2021, la nivelul tuturor activelor. În principal, această scădere a fost cauzată de scăderea activelor fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, de 38%.

 

Pe alte segmente, declinul a fost ceva mai mic. De exemplu, fondurile de acţiuni au avut o scădere a activelor de doar 11%, deşi au traversat aceeaşi perioadă complicată. În ceea ce priveşte numărul de investitori, veştile sunt bune. Avem un plus de 5%; pe structură, avem creşteri în special în fondurile de acţiuni, unde creşterea este de 56% faţă de T3/2021.

 

În ceea ce priveşte creşterea absolută, avem un plus de 18.500 de investitori în fondurile de acţiuni, aproape 15.000 în fondurile diversificate şi 20.000 la categoria „alte fonduri”.

 

Avem o scădere de 30% la nivelul activelor fondurilor deschise de investiţii faţă de T3/2021, la 18 miliarde de lei, cu un minus de 8,6% faţă de T2/2022. Intrările nete au avut o schimbare de trend. În T3/2021 am avut intrări nete pozitive, acum avem ieşiri nete. Prin comparaţie cu trimestrul anterior, avem o scădere de 19,2%. Totuşi, ieşirile nete au fost mai mici decât în trimestrul precedent. Numărul de investitori are un plus de 5,1% faţă de anul trecut, la 458.671. Prin comparaţie cu trimestrul precedent, avem o variaţie minimă, minus 0,1%.