Larry Fink de la Black Rock, unul dintre cei mai puternici oameni din lumea investiţiilor, este presat să demisioneze, fiind acuzat că este un ipocrit când vine vorba de ESG

Autor: Andrei Şerbănescu 07.12.2022

Un investitor activist din Marea Britanie i-a cerut fondatorului BlackRock, Larry Fink, să demisioneze din funcţia de director general din cauza "aparentei ipocrizii" cu privire la utilizarea de către managerul de active a factorilor de investiţii de mediu, sociali şi de guvernanţă, scrie Financial Times.

Giuseppe Bivona şi Marco Taricco, co-directorii de investiţii ai Bluebell Capital Partners, au susţinut că BlackRock şi-a schimbat de mai multe ori poziţia privind investiţiile în producţia de cărbune termal, fără a respecta angajamentele de sustenabilitate ale lui Fink, care au fost făcute publice pe scară largă. Datele acţionarilor arată că Bluebell deţine aproximativ 0,01% din BlackRock, care are o capitalizare de piaţă de 107 miliarde de dolari.

"Contradicţiile şi aparenta ipocrizie a acţiunilor BlackRock au politizat dezbaterea ESG", au scris aceştia. "Daunele aduse reputaţiei de a fi târât în această dezbatere cu încărcătură politică, în opinia noastră, sunt foarte semnificative, deoarece pun sub semnul întrebării independenţa BlackRock ca administrator de active".

Partenerii de la Bluebell au adăugat că au "o experienţă directă cu privire la abordarea inconsecventă a BlackRock". Aceştia au spus că BlackRock nu a reuşit să susţină poziţia Bluebell în ceea ce priveşte rezoluţiile acţionarilor în materie de mediu la grupul minier şi de mărfuri Glencore şi la grupul de produse chimice Solvay.

BlackRock a declarat: "În ultimele 18 luni, Bluebell a desfăşurat o serie de campanii pentru a-şi promova agenda privind clima şi guvernanţa. BlackRock Investment Stewardship nu a sprijinit campaniile lor, deoarece nu am considerat că acestea sunt în interesul economic al clienţilor noştri".

BlackRock a primit lovituri din partea ambelor părţi ale dezbaterii privind sustenabilitatea. Oficialii din Texas au pus BR pe o listă de administratori de fonduri pe care o consideră ostilă combustibililor fosili, iar oficialii republicani din mai multe state au retras bani din fondurile BlackRock. Oficialii democraţi se plâng că firma nu a mers suficient de departe în sprijinul reducerii emisiilor de carbon.

Bluebell este cunoscută mai ales pentru că a contribuit la înlăturarea directorului general al Danone în 2021, deşi deţinea acţiuni de mai puţin de 20 de milioane de euro şi avea active totale de 70 de milioane de euro. De la începutul acestui an, Bluebell se luptă cu grupul de lux Richemont din cauza structurii sale de acţiuni cu două clase. BlackRock a votat împotriva propunerilor Bluebell de a oferi acţionarilor obişnuiţi mai mult cuvânt de spus în ceea ce priveşte alegerile directorilor.

Bivona a declarat pentru Financial Times că Bluebell a cumpărat acţiuni la BlackRock la începutul acestui an, deţinând în prezent aproximativ 250 de milioane de dolari în administrare.

El a declarat că s-a opus în special la noul program Voting Choice al BlackRock, care permite investitorilor instituţionali să-şi voteze propriile acţiuni în problemele contestate de procură. Scrisoarea emisă de Bluebell a numit opţiunea de vot drept "un semn clar al capitulării de către BlackRock a obligaţiei sale de a-şi exercita îndatoririle fiduciare, fiind puţin mai mult decât un instrument comercial drăguţ".