ANALIZĂ ZF. Cum arată producţia de electrocasnice din Europa: Cu nouă fabrici, România se conturează ca un hub regional de producţie de frigidere, espressoare şi aragaze, dar e departe de marii jucători din Occident

Autor: Cristina Roşca 08.12.2022

Italia, Franţa şi Germania sunt, prin prisma numărului de fabrici de electrocasnice pe care le găzduiesc, cei mai mari producători de maşini de spălat, aspiratoare, frigidere şi alte echipamente casnice Mai bine de jumătate dintre ţările analizate (15 state) au mai puţin de cinci unităţi de producţie fiecare.

România avea anul trecut nouă fabrici de electrocasnice, este vorba de cele ale Arctic (două fabrici), De’Longhi (2), Electrolux (1), Philips (1), CER Cleaning (2) şi Electroargeş (1), potrivit datelor ZF. Această cifră poziţiona piaţa locală între primele zece ţări europene din punct de vedere al numărului de unităţi de producţie de aparate de uz casnic precum frigidere, espressoare sau aragaze, arată o analiză ZF pe baza datelor APPLiA – Home Appliance Europe, asociaţia de profil de pe Bătrânul Continent.

În contextul în care mai bine de jumătate dintre ţările analizate (15 state) au mai puţin de cinci unităţi de producţie fiecare, România stă bine pe harta euro­peană a fabricilor de electrocasnice, dar totuşi e departe de marii jucători din Occident. Italia, Franţa şi Germania sunt, prin prisma numărului de fabrici de electro­casnice pe care le găzduiesc, cei mai mari producători de maşini de spălat, aspitatoare, frigidere şi alte echipamente casnice. Fiecare ţară are peste 26 de asemenea unităţi de producţie. Pe locul patru se află Polonia, o ţară care de-a lungul ultimelor trei decenii şi-a dezvoltat puternic această industrie, atrăgând nume mari – precum Samsung sau Whirlpool – care au ales-o ca destinaţie de producţie datorită unui cumul de factori printre care se numără poziţia geografică, expertiza anterioară în domeniu şi infrastructura bună către Occident.