Inflaţie astronomică, blocaj al aprovizionării cu alimente, piaţă rezidenţială sub presiune crescândă, greve de amploare: Marea Britanie se îndreaptă către o criză profundă

Autor: Catalina Apostoiu 07.12.2022

După ce în ultimii doi ani pandemia a afectat sărbătorile de iarnă pe tot cuprinsul Marii Britanii, acum ameninţarea vine din partea inflaţiei în creştere dramatică, ce forţează multe gospodării să-şi reevalueze cheltuielile, scrie Bloomberg.

2022 a fost dominat de criza costurilor de trai, iar cifrele sunt năucitoare. Inflaţia a atins rate de două cifre, cele mai ridicate din ultimii 40 de ani, depăşind cu mult creşterea salariilor. Preţurile ali­mentelor au urcat cu aproape 20%, costul încălzirii unei locuinţe obişnuite a crecut cu peste 150%.

Multe familii îşi restrâng acum planurile festive. Unii oferă mai puţine cadouri sau cheltuie mai puţin pe decoraţiuni, alţii se grupează cu alte gospodării pentru a face economii sau roagă vizitatorii să contribuie la masa de Crăciun.

Inflaţia erodează salariile, iar puterea de cumpărare a gospodăriilor britanice scade în cel mai rapid ritm din ultimii ani. Încrederea consumatorilor se situează la un minim record, iar oamenii sunt mai îngrijoraţi cu privire la finanţele personale decât în criza financiară sau lockdownurile pentru COVID.

Băncile de alimente şi serviciile de urgenţă se confruntă cu o cerere uriaşă.

Inflaţia alimentară din UK a atins un nou maxim record în noiembrie, costul cărnii, ouălor şi laptelui urcând puternic, datele sugerând o iarnă „sumbră“ pentru milioane de gospodării, notează Financial Times.

Sindicatele fermierilor avertizează că ţara riscă să se confrunte în curând cu un blocaj la nivelul aprovizionării cu alimente dacă guvernul nu va oferi urgent susţinere celor care se luptă cu costuri în creştere la carburanţi, nutreţuri şi îngrăşăminte, potrivit The Guardian.

În ceea ce priveşte facturile, impactul şocant al creşterii continue a acestora asupra sănătăţii mintale a fost recent dezvăluit de un raport care evidenţiază cum îngrijorările legate de bani îi fac pe mulţi britanici să se gândească la sinucidere.

Britanicii se confruntă de asemenea cu credite ipotecare şi chirii din ce în ce mai scumpe. Costurile de finanţare în creştere îi îndepărtează pe potenţialii cumpărători de locuinţe de piaţa rezidenţială.

Perspectivele economice ale Marii Britanii sunt sumbre, relatează The New York Times. Office for Budget Responsibility anticipează că nivelul de trai va scădea cu 7% în următorii doi ani fiscali, cel mai puternic declin din anii í50.

Din cauza crizei costurilor de trai, grevele se înmulţesc rapid. Amploarea protestelor este cea mai ridicată din aproape un deceniu, punând presiune crescândă pe guvernul premierului Rishi Sunak care conduce o ţară a cărei economie este deja în recesiune, nefiind aşteptată să crească din nou până în 2024.

Economia britanică a fost de asemenea puternic afectată de Brexit, revelă un nou studiu. Experţii consideră că impactul Brexitului devine din ce în ce mai evident, după ce a fost mascat de pandemie.