Dacă statul poate să finanţeze salariile medicilor din spitale, de ce nu finanţează suficient şi medicii specialişti din ambulatoriu astfel încât pacienţii să nu mai meargă în privat?

Autor: Mirabela Tiron 08.12.2022

Unul dintre cele mai mari minusuri ale sistemului pu­blic de sănătate este lipsa accesului la medicii specialişti, adică la medicii care ar trebui să filtreze cazurile ce trebuie să ajungă în spitale şi să vină cu soluţiile medicale imediat după medicul de familie. Dacă pacientul are acces la serviciile medicului de familie şi la spitalele de stat, accesul la medicul specialist este aproape nul, pentru ca medicii au  fost acaparaţi de clinicile private, unde consultaţia costă între 200 şi 450 de lei. 

Între timp, la stat, în ambulatoriul spitalelor se for­mează cozi  uriaşe la medicii specialişti care oferă con­sultaţii. Spre exemplu, la spitalul Colţea din Bucureşti aşteaptă zeci de persoane dimineaţa  pentru o consultaţie la ORL. Statul a dublat salariile medicilor din spitalele de stat după majorarea din 2018 (un medic obţine între 10.000 şi 15.000 de lei la stat acum), gărzile sunt bine plătite, dar în continuare pacienţii  cu bilet de trimitere găsesc  foarte greu medici în ambulatoriu, pentru că cei mai mulţi medici aleg să ofere consultaţii în sistemul privat contra cost.

Tarifele consultaţiilor din clinicile private sunt şi de zece  ori mai mari faţă de nivelul evaluat şi decontat de Casa de Sănătate

Oficialii Casei de Sănătate nu au răspuns solicitării ZF cu privire la evaluarea şi decontarea serviciilor medicale de asistenţă specializată.

Paradoxal, deşi bugetul Casei de Sănătate (CNAS) creşte în fiecare an iar la cinci ani chiar se dublează  accesul pacienţilor la analize medicale sau la medicul specialist cu bilet de trimitere rămâne tot deficitar. Anul trecut Casa avea un buget de 49,8 miliarde de lei faţă de 28 de miliarde de lei în 2017.