Constructorul de centrale fotovoltaice Simtel Team a contractat un credit sustenabil de 5 mil. euro de la ING Bank pentru achiziţia de panouri fotovoltaice, pe fondul triplării cererii pentru soluţii verzi

Autor: Cristina Bellu 08.12.2022

Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SMTL, şi lider naţional în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, a contractat un credit de 5 milioane de euro (25 milioane de lei) de la ING Bank România, pentru aprovizionarea în avans cu stocuri de panouri fotovoltaice şi invertoare, pentru a contracara potenţialele întârzieri şi creşteri de preţuri pentru aceste componente.

„Obiectivul nostru este să sprijinim companiile din România şi nu numai în eficientizarea consumului lor de energie, prin construirea de centrale electrice fotovoltaice pentru acestea, astfel încât să captăm o cotă semnificativă în sectorul energiei regenerabile”, spune Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.

Potrivit acestuia, în 2022, cererea pentru unităţile electrice fotovoltaice a fost de aproximativ trei ori mai mare, trend care se va menţine şi în 2023.

„Ca „bancă pentru sustenabilitate”, ING contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin deciziile de finanţare sustenabilă şi sprijinul acordat clienţilor noştri pentru a-şi atinge obiectivele în tranziţia către o economie verde, cu emisii reduse de carbon.”, adaugă Codin Negovan, Head of Sales Network în cadrul diviziei Business Banking a ING Bank România.

În ultimii trei ani, compania Simtel a proiectat şi instalat pentru clienţii săi peste 70 MWh de centrale electrice, ce însumează peste 200.000 panouri fotovoltaice. Acestea produc anual peste 80.000 MWh şi reduc emisiile de dioxid carbon în atmosferă cu aproximativ 60.000 tone. Parcurile fotovoltaice operate de Simtel însumează peste 200 MWh şi produc anual 260.000 MWh energie, corespondentul consumului a 73.000 de gospodării într-un an, diminuând emisiile de carbon cu aproximativ 350.000 tone/an.

Începând cu iulie 2021, compania Simtel este listată pe Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SMTL, având o capitalizare de piaţă de aproximativ 203  milioane de lei.

Compania vizează venituri de aproximativ 100 milioane de lei la sfârşitul anului şi un profit net de 11,6 milioane de lei. În ceea ce priveşte planurile de viitor, Simtel are în vedere crearea de comunităţi independente energetic şi susţinerea companiilor româneşti în strategia lor de creştere, eliminând impactul negativ generat de preţul energiei.

Printre companiile pentru care Simtel Team a proiectat şi instalat centrale electrice fotovoltaice se numără Dedeman, Fan Courier, Ikea România, Kaufland România, Penny Market şi Telekom România.