(P) O capodoperă de Theodor Aman, în Licitaţia de Iarnă

Autor: Publicitate 08.12.2022

Acum 140 de ani maestrul Theodor Aman reunea într-o capodoperă cu virtuţi estetico-muzicale nu mai puţin de 98 de obiecte de recuzită, fiecare cu semnificaţia şi cu textura proprie, iar astăzi ilustra pictură reprezintă una dintre cele mai valoroase lucrări scoase la licitaţia de artă de sfârşit de an a Casei Artmark, săptămâna viitoare, joi, 15 decembrie.

Le coin musical (Colţul muzical)”, operă de mari dimensiuni semnată de artistul Theodor Aman, are un preţ de pornire de 100.000 de euro şi reprezintă o mărturie completă a bogatei sale erudiţii şi preocupări multiculturale pentru toate sectoarele vieţii intelectuale, ale unei Românii proaspăt constituite ca stat şi regat, în avidă deschidere şi evoluţie. Scena spectacolului pictural măiestrit de Aman enumeră toate obiectele de recuzită ce compun viaţa intelectuală şi estetică ideală: partituri răsfoite în colţul din dreapta jos, un flacon din cristal cu parfum, aşezat pe o cutie de bijuterii decorată cu catifea roşie, lângă un inel din perioada victoriană, un coupe-papier de lectură strecurat sub mănuşile din piele albă recent dezbrăcate la întoarcerea de la o piesă de teatru, aruncate pe capacul unei cutii din lac japonez, evocând fineţea şi misterul Asiei, lângă splendide flori, fiecare un simbol în sine, aşezate într-un vas din faianţă italienească etc.. Piesa centrală o constituie o sculptură de marmură, tronând pe un soclu antic, în stil roman clasic, sculptură franţuzească care înfăţişează pe Eva, îmbrăţişându-şi pruncii, pe Cain şi Abel (pe care Aman o va folosi şi în alte naturi statice pentru a sublinia graniţa dintre viaţă şi moarte şi caracterul efemer al vieţii).

Impresionante apariţii în Licitaţia de Iarnă sunt şi operele semnate de Samuel Mützner. 7 la număr, lucrările au fost realizate în timpul celebrelor călătorii ale artistului  în Japonia, Caraibe, Giverny şi Veneţia. Cea mai valoroasă operă din această serie, caracteristică perioadei sale japoniste, de mari dimensiuni, este „Vremea înnoirii”, având un preţ de pornire de 25.000 de euro, realizată de Mützner în una dintre cele mai interesante călătorii ale carierei sale, în Japonia, unde deschide şi prima expoziţie personală. Şi arhipelagul Caraibelor avea să aibă un impact major asupra creaţiei sale. O lucrare reprezentativă perioadei caraibiene este „Pescari în insula Margarita”, realizată de artist în călătoriile sale în Venezuela (totodată, lucrarea înfăţişează un număr record de personaje – 40). Aerul exotic al Orientului transcende şi din opera „Dansatoare orientală”, care are preţul de pornire de 7.000 de euro, realizată în cea de-a doua perioadă artistică a lui Mützner, în contrast cu „Iarnă la Giverny”, realizată în anii de început, când lucra alături de Claude Monet în colonia de pictură de la Giverny, care are un preţ de pornire de 5.000 de euro.

În mod inedit pentru Bucureşti, în cadrul evenimentului din 15 decembrie îşi face apariţia şi o capodoperă a picturii transilvănene, semnată de artistul braşovean Hans Eder, care abordează, temerar şi european, o temă incomodă, profund stârnitoare pentru începutul acelui secol şi pentru România, chiar şi pentru un context citadin. Opera „Modele în atelier”, realizată în 1909, având un preţ de pornire de 35.000 de euro, aminteşte de pictura expresionistă a lui Eduard Munch şi Paul Gaugain, tratând, cu dexteritate şi un curaj european, subiecte rar întâlnite pentru acea vreme – o tânără fată metisă, din Mările Sudului ori din Pacific, alături de un profil arian, probabil o săsoaică, lenevind în pat, împreună, dezbrăcate. O pictură realizată în 1932 de artistul Hans Eder, reprezentând „Nunta din Cana”, se află în Biserica Neagră din Braşov.

Cele aproximativ 200 de opere semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi îşi aşteaptă vizitatorii până joi, 15 decembrie. Intrarea în expoziţia capodoperelor, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, este gratuită. Pentru a participa la cel mai mare eveniment al sezonului este necesară crearea unui cont online pe artmark.ro ori participarea fizică în sala de licitaţie.