ZF Live. Gabriela Bereş, Puratos, un business de 44 mil. euro: În România, ţara mărului, nu găsim piure de mere. Era mai ieftin să luăm din Polonia, dar am căutat producători locali

Autor: Mădălina Dediu Panaete 09.12.2022

♦ Puratos este unul dintre cei mai mari furnizori de ingrediente pentru cofetării, brutării şi ciocolaterii şi estimează în acest an o cifră de afaceri de 44 mil. euro în România.

Gabriela Bereş, managerul care conduce operaţiunile din regiunea Centrală şi de Est a producătorului de ingrediente Puratos, consideră că, deşi România are o producţie importantă de fructe, în special de mere, producătorii nu ştiu că pot fructifica producţia şi sub formă de piureuri, materie primă care ar putea fi folosită mai departe de producători din industria de panificaţie şi cofetărie.

„Anul viitor vrem să achiziţionăm o linie de gemuri mult mai performantă decât ce avem acum, iar pentru a face gemurile avem nevoie de fructe. Când ne căutăm furnizori de fructe primii pe listă sunt cei din Polonia, ei au multe fructe şi sunt mult mai competitivi. În România „ţara mărului“, nu găsim furnizori de piure de fructe. Evident, există fructe, mere, dar noi avem nevoie de un măr procesat. În România există foarte multe livezi, dar nimeni nu are procesare, ci vinde mărul ca atare în retail. Producătorii nu ştiu că pot face şi procesare“, a spus Gabriela Bereş, director regional Europa Centrală şi de Est în cadrul Puratos.