Micii investitori vin din nou cu sacul de bani la Bursa de Valori Bucureşti pentru a cumpără titluri de stat Fidelis: subscrieri de aproape 200 milioane de lei în 4 zile

Autor: Liviu Popescu 09.12.2022

♦ Cel mai mare interes, pe tranşa în euro pe doi ani cu 3,7% dobândă.

În primele patru zile ale progra­mului de vânzare de titluri de stat Fidelis, în a zece ediţia prin care Ministerul Finanţelor vinde obli­gaţiuni prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, micii investitori au subscris de circa 190 mil. lei, arată datele agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor.

Cu alte cuvinte aproape 50 mil. lei pe zi au alocat până acum investitorii pentru a împrumuta statul român la dobânzi care în lei ajung la 8%, fiind mai mici comparative cu precedenta emisiune Fidelis, dar la euro sunt unele record, chiar de 3,7%. Doar ieri subscrierile s-au ridicat la aproximativ 70 mil. lei.  Tocmai aceste dobânzi record la emisiunea de titluri de stat în euro au determinat ca până acum cel mai mare apetit să fie pentru titlurile de stat denominate în această monedă.

Astfel, pe tranşa în euro cu scadenţa decembrie 2023 şi pentru care statul plăteşte o dobândă de 2,7%, subscrierile până ieri erau de 55 mil. lei, în timp ce pentru tranşa în euro pe doi ani cu dobândă de 3,7% subscrierile s-au ridicat la 68 mil. lei. Pentru finanţarea în lei, emisiunea pe un an cu dobândă de 7,65% a adunat subscrieri de 44 mil. lei, iar cea pe trei ani cu dobândă de 8%, circa 16 mil. lei.