#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Claudia Costiuc, atletism, 17 ani: Antrenamentele îmi dau o stare de bine, iar alergarea mi se pare cea mai bună cale pentru o viaţă sănătoasă, o gândire mai deschisă

Autor: Georgiana Mihalache 09.12.2022

♦ Claudia Costiuc practică atletismul de performanţă de cinci ani şi deja are medalia de aur în palmares, obţinută anul acesta la Campionatul Balcanic din Turcia ♦ Crede că un sportiv trebuie să fie motivat, ordonat, dar în acelaşi timp să nu neglijeze şcoala ♦ Tânăra sportivă nu regretă că sacrifică timpul personal pentru antrenamente şi spune că în lumea sportului a găsit inclusiv prieteni.

 

1. Cum ai început să practici atletismul?

Am început să practic atletismul acum cinci ani, antrenorul meu a venit la şcoala unde eram elevă, a făcut o selecţie şi m-a selectat şi pe mine. Am fost la un stadion, am făcut două-trei ture de alergare, a contat tehnica de alergare şi constituţia noastră.

 2. Mai încercasei alte sporturi înainte?

Înainte de atletism nu am practicat niciun sport, doar că înainte să fiu selectată mai alergam cu tatăl meu, care a fost şi el atlet şi probabil de acolo pasiunea şi înclinaţia spre acest sport.

 3. Ce îţi place cel mai mult la atletism?

În place mult că antrenamentele îmi dau o stare de bine, iar alergarea mi se pare cea mai bună cale pentru o viaţă sănătoasă, o gândire mai deschisă.

Mi-a oferit foarte multe posibilităţi, cred că atletismul este „mama“ tuturor sporturilor, de la atletism pleacă orice sport, de aceea consider că este foarte important.

 4.  La ce club practici /eşti legitimată în prezent?

Sunt legitimată la două cluburi - CSM Dorna şi CSM Bucureşti.

5. Cine te-a susţinut cel mai mult în acest sport?

Pe tot parcursul acestor ani am avut parte de foarte mult sprijin, cea mai mare susţinere a fost din partea antrenorului meu, Cristian Prâsneac, din partea familiei, a prietenilor, a profesorilor pe care i-am avut de-a lungul anilor. Fiecare a contribuit cu câte ceva.

6. Care sunt costurile lunare pentru practicarea sportului? Este scump acest sport?

Depinde la ce nivel îl practici. De exemplu, trebuie să ai anumite rezultate să fie munca răsplătită cum trebuie. Până acolo într-adevăr este un drum destul de lung, doar că după ce ai ajuns, satisfacţia este mare.

7. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Ziua este destul de obositoare, toate antrenamentele sunt aşa. Dimineaţa merg la liceu, de la ora 16 am antrenament, durează cam o oră jumătate, apoi merg acasă şi, în timpul rămas, mă pregătesc pentru a doua zi.

8. Este un sacrificiu să petreci timpul la antrenamente?

Este destul de greu pentru că eu nici nu locuiesc în oraşul în care mă antrenez şi timpul este limitat, nu pot ieşi atât de mult cu prietenii sau să am momente mai libere. De când practic atletismul nu am niciun regret din punctul acesta de vedere, mi-am făcut foarte mulţi prieteni la atletism şi când îmi iese antrenamentul am o satisfacţie mai mare decât dacă aş ieşi în oraş. Sunt foarte fericită şi aşa, nu regret că nu am ieşit.

9.Ce calităţi sunt necesare unui sportiv?

Un sportiv trebuie să fie ambiţios, ordonat, trebuie să facă legătura dintre şcoală şi sport, să se implice în amândouă şi să fie motivat.

10. Care este sportivul tău preferat?

Ma inspiră foarte mult o atletă din Statele Unite ale Americii, Allyson Felix, pentru că anumite articole pe care le-a scris, viaţa ei de sportivă, medaliile, cariera ei sportivă m-au inspirat foarte mult de-a lungul anilor.

11. Care sunt obiectivele tale? Ce titluri/ medalii îţi doreşti să obţii?

La atletism este sezonul de sală, unde mi-aş dori foarte mult o medalie la Campionatul Balcanic şi sezonul de aer liber, unde mi-aş dori să prind finala europeană, poate chiar şi o medalie

12. Care este cea mai dragă medalie pe care ai obţinut-o?

Având în vedere rezultatul, cred că cea mai dragă medalie de până acum este cea de aur de la Campionatul Balcanic, care s-a desfăşurat în iulie anul acesta.