Grupul Bittnet a preluat un pachet de 70% din acţiunile Dataware Consulting, integrator de produse şi servicii IT&C. Valoarea tranzacţiei, la 18,6 mil. lei

Autor: Eduard Ivanovici 09.12.2022

Bittnet (simbol bursier BNET),  grup de companii IT listate pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, a anunţat a treia operaţiune de tip M&A de anul acesta, respectiv semnarea contractului de preluare a 70% din pachetul de acţiuni al Dataware Consulting SRL (Dataware), integrator de produse şi servicii IT&C, potrivit unui comunicat de presă.

Tranzacţia este supusă aprobării de către Consiliul Concurenţei, iar în măsura în care va fi finalizată, Dataware se va alătura grupului „Cloud & Infrastructure” din cadrul diviziei de tehnologie a Bittnet  şi va fi integrată în perimetrul de consolidare financiară al Dendrio Solutions, companie care reuneşte activităţile de integrare IT&C din cadrul grupului.

„În urmă cu aproximativ o lună, la momentul publicării rezultatelor pentru primele nouă luni din 2022, am menţionat că ne aflam în discuţii avansate pentru alte tranzacţii de M&A, un proces prin care urmărim să aducem alături de noi companii care să ne permită să ne consolidăm prezenţa în activitatea clasică de integrare IT&C şi în zona de managed services”, spune Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.  

Dataware este o companie românească de IT&C fondată în anul 2011 în Bucureşti de către antreprenorii Cătălin Georgescu şi Constantin Savu. În prezent, compania implementează servicii şi soluţii tehnologice, precum reţele de date, storage block & file, storage area network, soluţii de recuperare în caz de dezastru şi continuarea funcţionării afacerii, software forensic şi soluţii de securitate, reiese din comunicat. Compania are încheiate parteneriate cu producători din domeniu precum Fujitsu, Cisco, Brocade şi M-Files. Echipa Dataware este formată din aproximativ 40 de angajaţi şi colaboratori.

„Ne bucurăm că am reuşit ca până la finalul acestui an să anunţăm o nouă tranzacţie şi să atingem obiectivul de a începe anul 2023 cu o capacitate de a genera o cifră de afaceri de peste 300 milioane de lei. Dataware este o companie care va extinde paleta de produse şi servicii informatice a diviziei noastre de tehnologie, prin adăugarea de noi capabilităţi tehnologice, precum şi prin aria de certificări. Estimăm ca tranzacţia să fie finalizată în prima parte a anului viitor”, adaugă Mihai Logofătu.

Valoarea tranzacţiei anunţate este estimată la 18,6 milioane de lei, suma urmând să fie plătită parţial în numerar – 13,6 milioane de lei, de către Dendrio, în timp ce restul de 5 milioane de lei vor reprezenta acţiuni BNET. Având în vedere că valoarea tranzacţiei include şi acţiuni BNET, participaţia de 70% din capitalul social şi drepturile de vot ale Dataware vor fi împărţite proporţional între Bittnet Group (19%) şi Dendrio (51%). Restul de 30% din Dataware va rămâne în proprietatea fondatorilor companiei, care vor primi suplimentar şi o sumă variabilă, reprezentând 30% din profitul net al Dataware pentru anul 2022.

„Această consolidare vine într-un moment potrivit din punctul de vedere al pieţei de capital, fiind o dovadă de maturitate a capitalului romanesc. Totodată necesitatea existenţei pe piaţa din România a unui integrator autohton capabil să implementeze viitoarele proiecte de transformare digitală a României a dus la realizarea acestei tranzacţii. Colaborarea companiilor din Grupul Bittnet cu Dataware are la bază o istorie dovedită atât în timp cât şi în diferite proiecte implementate cu succes. Astfel, alăturarea grupului Bittnet - prima companie românească listata la bursa de valori - în acţionariatului Dataware a venit în mod natural. Grupul Bittnet (...) îşi va duce la îndeplinire promisiunea asumată - realizarea unei cifre de afaceri consolidate de 500 milioane de lei în anul 2024”, a declarat Constantin Savu, cofondator Dataware.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare ale Dataware, în 2021, compania a înregistrat venituri totale de 28 milioane de lei şi un profit brut de 3,5 milioane de lei. Pentru anul 2022, firma estimează că va realiza o cifră de afaceri de 49 milioane de lei, EBITDA de 5,2 milioane de lei şi un profit brut de aproximativ 4 milioane de lei.

După finalizarea tranzacţiei, echipa Dataware va fi integrată în business-group-ul “Cloud & Infrastructure” din cadrul Diviziei de Tehnologie a Grupului Bittnet. În primele nouă luni din 2022, această divizie, reprezentată de Dendrio, Optimizor (fosta IT Prepared), Elian, Nenos, Nonlinear, FORT (nouă entitate, formată din GRX şi ISEC) a înregistrat venituri de 95,5 milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit operaţional de 4,7 milioane de lei, se arată în comunicat.

Evenimentul marchează a treia tranzacţie realizată de Bittnet Group în 2022, după preluările TopTech şi 2Net. Tranzacţia a fost facilitată de Kogaion Investments, care a acordat servicii de consultanţă de M&A cumpărătorului şi a coordonat procesul tranzacţiei. Echipa Kogaion Investments, coordonată de Adinel Tudor a asistat Bittnet Group în toate tranzacţiile de pe piaţa locală realizate de grup în 2021 şi 2022. Boutique-ul local de consultanţă în fuziuni şi achiziţii are o experienţă de peste zece ani în domeniu, perioadă în care a fost implicată în tranzacţii cu o valoare totală de peste 200 milioane de euro.