Vicepreşedintele UE, Eva Kaili, a fost arestată la Bruxelles

Autor: Laura Buciu 10.12.2022

Unul dintre vicepreşedinţii UE, Eva Kaili, a fost arestată vineri seara la Bruxelles de poliţia care investighează presupusele activităţi de lobby ale gazdei Cupei Mondiale, Qatar, în Parlamentul European, potrivid Daily Mail.

Europarlamentarul socialist grec Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, este interogată după ce alte patru persoane au fost arestate în timp ce poliţiştii au percheziţionat 16 proprietăţi în cursul zilei de vineri.

Printre acestea s-ar număra şi partenerul socialistei din Grecia, Eva Kaili, Luca Visentini, în vârstă de 53 de ani, care este actualul secretar general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, ITUC.

Se înţelege că toate cele patru persoane arestate iniţial sunt cetăţeni italieni sau de origine italiană.

Kaili este membră a Mişcării Socialiste Panelenice şi a fost votată în calitate de vicepreşedinte în ianuarie 2022. Ea este europarlamentar din 2014.

Europarlamentarul grec a numit recent Qatar un „fruntaş în domeniul drepturilor muncii”, după ce s-a întâlnit cu ministrul muncii din această ţară, relatează Politico.

Sursa citată a adăugat că Qatar este acuzat că vizează oficiali „cu o poziţie politică şi/sau strategică semnificativă” în Parlament, înainte de a le trimite „sume substanţiale de bani”.

Acest lucru se întâmplă în ciuda preocupărilor internaţionale legate de posibile decese în rândul muncitorilor migranţi în timpul construirii stadioanelor turneului.

Procurorul federal al Belgiei a anunţat arestările după ce 600.000 de euro în numerar au fost descoperiţi când poliţia a efectuat 16 percheziţii la 16 adrese din Bruxelles.

Procurorii nu au precizat identitatea suspecţilor şi nici nu au numit ţara implicată, spunând doar că este vorba despre un stat din „Golf”.

Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unei anchete mai ample privind „organizarea criminală” corupţia şi spălarea de bani şi au vizat în principal asistenţii parlamentari, a precizat parchetul federal belgian într-un comunicat.

Însă o sursă apropiată cazului a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora acesta se concentrează asupra unor presupuse încercări ale Qatarului de a corupe un socialist italian care a fost membru al Parlamentului European între 2004 şi 2019.