Interviu. Alin Luculeasa, tânărul care i-a adus României pentru prima dată premiul pentru „Cel mai bun proiect digital“ din agricultură de la Bruxelles: Nu ne-am digitalizat ca să câştigăm sume uriaşe, ci ca să rămânem pe piaţă. Nu mai văd agricultura altfel. Mi se pare normal să o facem cu ajutorul tehnologiei

Autor: Florentina Niţu 18.12.2022

♦ Alin Luculeasa a studiat la Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti: „Când eram mic mi-am promis că nu o să devin fermier, pentru că provin dintr-o familie de fermieri şi îl vedeam pe tata că lipsea mult de acasă. Însă, pe parcurs mi-am schimbat percepţia asupra agriculturii.

Alin Luculeasa (29 ani) lu­crează de şapte ani în ferma de cereale a un­chiului său din localitatea Costeşti, judeţul Vaslui, deşi atunci când era mic şi-a promis că nu va deveni fermier. Însă, pe parcurs şi-a schimbat percepţia asupra domeniului, a urmat studii de profil, iar acum este ma­nager operaţional într-o fermă de 2.200 de hectare, aflată într-o zonă cu importante constrângeri naturale, pe care a transformat-o cu ajutorul tehnologiei.

Rezultatul muncii sale nu a rămâs în umbră, ci a câştigat pe data 7 decembrie premiul pentru cel mai bun proiect digital în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. Acest eveniment a fost iniţiat în 2012, iar anul acesta s-a aflat la cea de-a opta ediţie şi este pentru prima dată când România câştigă un premiu la una dintre cele trei categorii: cel mai bun proiect digital, cel mai rezistent proiect şi cel mai bun proiect pentru îmbunătăţirea zonelor rurale.