Consiliul UE a ajuns la un acord de principiu ce prevede suplimentarea asistenţei militare destinate Ucrainei cu 2 miliarde de euro

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 12.12.2022

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord politic pentru suplimentarea cu două miliarde de euro a asistenţei în materie de securitate acordată Ucrainei şi altor parteneri, anunţă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Consiliul UE a ajuns astăzi la un acord politic în sensul asigurării sustenabilităţii financiare a Instrumentului European de Pace (EPF). Consiliul a stabilit, în mod special, suplimentarea plafonului financiar cu două miliarde de euro în 2023 (conform valorii preţurilor din 2018), cu posibilitatea unei majorări suplimentare ulterior. Majorarea totală a bugetului Instrumentului European de Pace poate atinge, până în 2027, 5,5 miliarde de euro (conform valorii preţurilor din 2018", anunţă Consiliul UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Decizia de astăzi va asigura că avem finanţarea pentru a continua să furnizăm susţinere militară concretă forţelor armate ale statelor partenere. În mai puţin de doi ani, Instrumentul European de Pace şi-a demonstrat valoarea. A schimbat complet modul în care susţinem partenerii în materie de apărare. Uniunea Europeană şi statele partenere devin mai puternice", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Acordul politic de acum va trebui aprobat formal la începutul anului 2023.

"Uniunea Europeană va menţine angajamentul de a furniza asistenţă militară Ucrainei şi altor state partenere", a subliniat Josep Borrell.

Instrumentul European de Pace (EPF) a fost creat în martie 2021 pentru finanţarea acţiunilor comune pentru afaceri externe şi politici de securitate, cu obiectivul prevenirii conflictelor, menţinerii păcii şi consolidării securităţii şi stabilităţii pe plan internaţional. Asistenţa, în valoare iniţială de 5,0 miliarde de euro, are rolul consolidării capacităţilor defensive ale statelor din afara Ununii Europene.

După lansarea invaziei militare ruse, Instrumentul European de Pace a fost utilizat pentru finanţarea asistenţei militare acordate Ucrainei.