România statisticilor oarbe. Mai puţin de jumătate dintre cetăţenii cu vârsta de muncă sunt salariaţi. Doar opt judeţe au depăşit ponderea de 50% de salariaţi din totalul populaţiei cu vârsta de muncă

Autor: Ramona Cornea 17.12.2022

♦ Cinci judeţe au înregistrat o pondere mai mică de 30% a salariaţilor. Cea mai mică pondere a fost în Giurgiu, de 24% ♦ Cea mai mare pondere a fost înregistrată în Capitală, în Cluj şi în Braşov. ♦ „În categoria de vârstă 15 - 64 de ani avem un număr important de tineri care se află la studii. Chiar dacă, legal, începând cu 16 ani ei pot fi încadraţi în muncă, puţini o şi fac” ♦ „În ţări precum Germania, jumătate din populaţie lucrează, plăteşte taxe, plăteşte asigurări sociale, spitale, toate cele care lipsesc aici, iar acolo vorbim deja de o criză. Ar trebui să fim la 8 milioane de angajaţi“ ♦ „Harta numărului de salariaţi se suprapune cu harta veniturilor şi cu cea a sărăciei“.

Circa 41% dintre românii cu vârsta de muncă sunt salariaţi, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Calculele au inclus persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani incluse în statisticile cu privire la populaţia rezidentă a României la începutul anului 2022.

Astfel, populaţia rezidentă cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani era de 12,3 milioane de persoane la începutul acestui an, iar numărul salariaţilor măsurat de INS este de circa 5,1 milioane.