Restructurare masivă la Alior Bank: numărul de sucursale s-a redus de la 51 la 2 într-un an, iar numărul de angajaţi a coborât la 150. Banca a adunat în 6 ani o pierdere cumulată de circa 200 mil. Lei

Autor: Mircea Nica 14.12.2022

♦ Banca mamă susţine că sucursala din România lucrează, în prezent, la optimizarea modelului de business ♦ Alior Bank este pe locul 31 la nivel naţional, după active ♦ În timp ce pierderea băncii a crescut de la an la an şi capitalul social a consemnat creşteri, ajungând de la 11,5 mil. lei în 2016, la 188,1 mil. lei în 2021 ♦ În ceea ce priveşte provizioanele, banca nu a depăşit nivelul de 1,8 mil. lei în ultimii 6 ani.

Alior Bank, sucursala băncii din Polonia cu acelaşi nume, care ocupă poziţia 31 pe piaţa românească, a înregistrat pierderi în fiecare an de la înfiinţare, ajungând la o pierdere cumulată de circa 200 mil. lei în ultimii 6 ani, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 2 în prezent, de la 51 în trimestrul trei din 2021, şi numărul de angajaţi a scăzut la 150 la finalul primelor nouă luni din 2022, faţă de 211 la finalul anului 2021, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Întrebaţi de ZF privind situaţia actuală a instituţiei de credit din România şi planurile pentru perioada următoare, polonezii de la Alior Bank Group au spus că începând cu data de 18 octombrie, prezenţa Alior Bank pe piaţa bancară din România este după marca proprie, iar încheierea parteneriatului avut de bancă cu Telekom a reprezentat momentul potrivit pentru a reflecta asupra strategiei viitoare, grupul polonez susţinând că vede în continuare potenţial pe piaţa din România.

„Alior Bank a fost prezentă în România ca Telekombanking. Începand cu 18 octombrie suntem prezenţi pe piaţa bancară din România după marca proprie, sucursala Alior Bank România. Momentul finalizării cooperării cu partenerul nostru iniţial Telekom, a fost momentul potrivit pentru a reflecta asupra strategiei noastre viitoare şi a o alinia la tendinţele actuale în domeniul bancar. Modelul de afaceri anterior avea nevoie de o răsturnare, prin urmare suntem în proces de regândire a strategiei noastre de ansamblu, ţinând cont că vedem mult potenţial pe piaţa din România şi ne reafirmăm angajamentul faţă de această piaţă“, au explicat reprezentanţii Alior Bank Group din Polonia, pentru ZF.